Вести

Јањушевић: Слободна зона Прибој отвара нова радна места

Народни посланик из Прибоја у Скупштини Србије и члан Извршног одбора СНС, Крсто Јањушевић, за „СНС Информатор“ каже да је поносан што је део скупштинске већине која константно доноси нове законе и унапређује постојеће у циљу напретка Србије на свим пољима.

- Закони који сузбијају насиље у породици, уводе дуално образовање, пооштравају борбу против криминала и корупције, поједностављују процедуре у циљу привлачења нових инвестиција - већ су дали значајне резултате. За Западну Србију, одакле долазим, веома је важан Закон о утврђивању јавног интереса ради изградње коридора ауто-пута Е-761, деонице Појате-Прељина, познатијег као Моравски коридор. Радови на Коридору 11 доказ су свима који сумњају у Моравски коридор. Ова два коридора су од суштинског значаја за развој Западне Србије.

* Колико је инвестиција стигло у Прибој и које све фабрике послују у оквиру Слободне привредне зоне?

- У Слободној зони Прибој данас раде 434 радника у компанијама из Шпаније, Турске, Шведске, Холандије, као и неколико домаћих. Компаније константно шире производњу, повећавају број запослених и Слободна зона Прибој је једна од најбрже растућих индустријских зона у Западној Србији. Пре мање од четири године, на 27 хектара имали смо девастирано подручје без адекватне приступне саобраћајнице, са минимумом привредних активности и неколико десетина радника. Тада се, на иницијативу Александра Вучића и уз снажну подршку његовог тима, кренуло у формирање и инфраструктурно опремање Слободне индустријске зоне, што је у многим круговима жестоко оспоравано и потцењивано. Резултат те визије и напорног рада је то да је Прибој данас лидер у привлачењу инвестиција у области идустријске производње у Златиборском округу и да су суседне општине заинтересоване да примене сличан модел.

* Колико се улаже у туристичке капацитете и колико развој ове привредне гране може да допринесе развоју?

- Западна Србија и Златиборски округ имају огроман туристички потенцијал, који Влада Србије препознаје и подржава низом важних пројеката. Истакао бих наставак радова на Коридору 11 у делу Прељина-Пожега, дужине 30,9 километара и вредности 450 милиона евра, које је недавно отворио председник Вучић. Коридор 11 туристима ће додатно приближити лепоте Таре, Златибора, Златара, Прибојске бање, и привреднике усмерити да додатно инвестирају у туристичке капацитете овог дела Србије. Истакао бих значајну инвестицију у Прибојску бању, која ће у наредним годинама бити једна од најлепших бања у Србији, као и успешну приватизацију хотела „Бић“, где се очекује инвестиција од 1,7 милиона евра.

* Да ли постоје најаве нових улагања?

- На прагу смо велике немачке инвестиције у области аутомобилске индустрије у Прибоју. Тим председника Србије активно ради на овом пројекту и велики сам оптимиста да ће бити реализован, што би значило нових 300 радних места за Прибојце. Посебно сам срећан јер је једна од најбољих домаћих компанија „Инмолд“ из Пожеге започела пословање у Прибоју. Радујемо се огромној инвестицији, новим радним местима и примени дуалног образовања.

* Како коментаришете константне нападе Ђиласа, Обрадовића, Јеремића и осталих на председника Вучића, његову породицу и на функционере СНС, посебно сада када су им пропали протести?

- Што су више губили подршку грађана, то су себе проглашавали посебнијим и елитнијим, а грађане Србије неписменијим, тако да су у овом тренутку „најпосебнији и најелитнији“. Нацрт Закона о пореклу имовине и борба против криминала и корупције чине их јако нервозним, па ударају никад јаче и бестидније на породицу председника Србије, премијерке, њихових сарадника. То је само доказ колико је нечиста савест у клубу „1 од 5 милионера” и на шта су све спремни. Пристојна, економски опорављена и у свету никад уваженија Србија, јасно је рекла да на свом кормилу више не жели Ђиласа и његову „елиту“. Док пласирају економску и патриотску демагогију, Грачаницу и Пећку патријаршију неће сачувати они који молитве изговарају у страним амбасадама и скупоценим апартманима на Светом Стефану.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор