Вести

Ј.Јоксимовић: Од 2014. - 75 милиона евра за животну средину

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је почевши од 2014. године кроз фондове ЕУ обезбеђена подршка за сектор животне средине у износу од преко 75 милиона евра, а да се за ову годину предвиђају додатна бесповратна средства у износу од готово 73 милиона евра.

Захваљујући напорима Министарства за европске интеграције које је одговорно за израду програма подршке из претприступних фондова Европске уније обезбеђена су средства а потом и завршени радови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода у Рашки.

Вредност пројекта износи 6,4 милиона евра, а највећи део бесповратних средства у износу 5,3 милиона евра обезбеђен је из Инструмента претприступне помоћи ЕУ. Обезбеђеним средствима и пројектом је, поред изградње постројења, обухваћено и проширење постојеће канализационе мреже и реконструкција цевовода сирове воде на територији Општине Рашка.

"Узимајући у обзир обавезе које имамо према нашим грађанима у погледу обезбеђења високог стандарда животне средине, овај пројекат представља велики значај за Републику Србију и општину Рашка“, изјавила је  Јоксимовић.

Она је изразила велико задовољство због завршетка радова којим је обухваћана изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и реконструкција постројења за прераду питке воде, што ће, како је навела, у многоме утицати на побољшавање квалитета живота грађана Рашке и околних насеља.

"Ово је први велики инфраструктурни пројекат из области животне средине финансиран највећим делом из средстава инструмента претприступне помоћи ЕУ (ИПА 2013) који је спроведен по моделу децентрализованог управљања што значи да је за спровођење била задужена Влада Србије. Тиме смо показали да смо способни да самостално и успешно управљамо средствима Европске уније и послали јасну поруку да можемо одговорно и ефикасно управљати развојним фондовима ЕУ“, рекла је Јоксимовић говорећи о еколошким пројектима који су до сада финансирани из фондова ЕУ.

Почевши од 2014. године, министар Јадранка Јоксимовић - као НИПАК (Национални ИПА координатор) одговорна је за процес програмирања претприступне помоћи ЕУ, и у том периоду обезбеђена је подршка за сектор животне средине у износу од преко 75 милиона евра.

Овим средствима је између осталог предвиђена изградња постројења за третман отпадних вода у Брусу, Блацу, Краљеву и Нишу, рекла је министар одговарајући на питање о томе шта се планира од изградње.

Препознајући важност ове области Министарство за европске интеграције приводи крају програм сарадње са Европском унијом за 2020. годину којим ће бити обезеђена додатна бесповратна средства у износу од готово 73 милиона евра којим је предвиђена изградња постројења за управљање отпадом у Новом Саду и постројења за пречишћавање отпадних вода у Лозници, Чачку и Сокобањи, навела је  Јоксимовић.

 

Извор: Танјуг