Вести

Јоксимовић: Четири милиона евра за стамбено збрињавање избеглица

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је анексе на уговоре у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица којим се омогућава потпуно искоришћавање уштеда из реализације тог Програма у износу од близу четири милиона евра.

Потписивањем уговора биће омогућен завршетак изградње 383 стана у Београду и 62 у другим градовима и општинама широм Србије чиме ће се обезбедити стамбена решења за 445 избегличких породица.

"Уз подршку ЕУ и других развојних партнера настојимо да омогућимо пуну интеграцију свих избеглих током деведесетих из БиХ и Хрватске. У том смислу, за Владу Србије пре свега је важно да помогне тим људима кроз решавање најтежег проблема и обезбеди им трајно стамбено решење како би могли у потпуности да се посвете развоју и дају пун допринос локалној заједници", изјавила је Јоксимовић.

Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица је обезбеђивање трајних стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону (74.000 лица) од чега је преко 16.000 породица у Србији, која је уједно и највећи корисник  Програма.

Највећи донатор Програма је ЕУ са опредељених преко 190 милиона евра, а средства такође обезбеђују и САД, Немачка, Норвешка, Италија и други донатори.

Од почетка реализације Програма, Србији је одобрено више од 138 милиона евра бесповратних средстава за реализацију осам потпројеката чијом реализацијом се очекује обезбеђење преко 7.600 стамбених јединица изградњом стамбених зграда и кућа, куповином станова и сеоских кућа и доделом пакета грађевинског материјала за самосталну изградњу кућа.

 

 

 

Извор: Танјуг