Вести

Јоксимовић: Европска унија ће бити додатно ревитализована чланством Србије

Министар за европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић оценила је да је пред Србијом још доста тога да уради на путу евроинтеграција, али да посао очекује и Европску унију када је у питању заштита европских вредности и заједничка ревитализовна Европа као целина. 

„Верујем да ће за неколико година Европа бити додатно ревитализована чланством Србије у Европској унији јер Србија жели да буде одржива, паметна, зелена и развијена држава у исто тако одрживој, паметној, развијеној, зеленој Европској унијиУ", рекла је Јоксимовић на онлајн скупу „Европска унија као заједница вредности", на којем су говорили и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.  

Јоксимовић је рекла да је концепт европских вредности често олако потезан, злоупотребљаван и компромитован од оних који су се највише заклињали у европске вредности.    

„Европске вредности заиста јесу одлука и решеност да на миран начин и сарадњом демократија долазите до заједничких интереса, истих циљева, али некада и различитих, а који ће на крају донети корист свакоме ко је део заједничког концепта Европске уније или заједничке Европе, онако како је и Париска повеља конципирала Европу која не може  бити заокружена ако није потпуно уједињена од севера до југа и од истока до запада", рекла је она.    

Јоксимовић је нагласила да политика проширења мора да опстане и траје да би европска идеја трајала.    

Како је рекла, политика проширења имаће важну улогу и функцију док год се не заокружи европски континент као заједнички, уједињен, јединствен, солидаран, уз повремено различите интересе и виђења, али онај ко сарадњом и дијалогом долази до заједничких циљева или појединачних у општем интересу.    

Јоксимовић је подсетила да је и ова пандемијска година која је, како је навела, ставила све вредности, идентитете и корпусе на велики тест, показале да су тај тежак тест положиле и Европска унија али и Србија.     

„Мислим да је Србија као придружена земља показала и очовечила управо оно што је био базични корпус европских вредности као што су мир, дијалог, солидарност и сарадња", рекла је Јоксимовић и додала да је Србија показала све европске вредности када је било и када је најтеже.    

Србија, како је подсетила, није била терет ни економски ни би било какав други, већ је својим капацитетима, људским приступом и човечношћу помагала другима не само у региону и не само онима који су нам најближи већ и Италији.    

„Мислим да смо доказали да заиста припадамо корпусу европских народа, кроз своју демократију, која мора бити основна линија вођења приступног процеса и европских интеграција, уз стабилну економију, и јачање свега што значи регионално повезивање, добросуседску сарадњу" рекла је Јоксимовић.    

Према њеним речима, показано је да смо заиста придружена земља, што и јесмо од 2013. године.    

Нагласила је Србија може да рачуна на Европску унију, али и Европска унија може да рачуна на Србију.

 

 

Извор: Танјуг