Вести

Јоксимовић: Извештај позив да се убрзају реформе, јер се на Србију рачуна

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је извештај Европске комисије позив на убрзање реформи, јер се на Србију рачуна, а не претња суспензијом како смо слушали ових дана, као и да је то и признање за отпорност наше земље захваљујући одговорној, политичкој и економској траси која је успостављена.

Јоксимовић је рекла да је добро што се у Србији извештај различито интерпретира и да је то показатељ да је Србија постала партиципативно и демократско друштво, али да је важно шта је у њему написано.

"Извештај Европске комисије је снажан позив Србији да убрза реформски процес посебно у одређеним областима, зато што се на Србију рачуна. ЕУ разуме да је Србија потенцијални замајац дела југоисточне Европе и Западног Балкана и да је Србија део ревитализованог европског концепта и саме ЕУ у некој будућности", навела је Јоксимовић.

Истиче да је извештај значајан јер констатује да је Србија показала висок степен отпорности захваљујући својој виталној економији која је сачувала свој тонус и у овим тешким времемнима за цео свет, какав је пандемије ковида 19.

"То је оно што је важно, наравно уз унапређење инвестиционог амбијента, владавине права, реформе правосуђа, слободе медија, што су све легитимне теме које могу да буду критиковане. Ми увиђамо где су нека од кашњења и ова Влада и будућа Влада ће добро анализирати где су била одређена кашњења због објективних околности, посебно пандемије, а где можда ми нисмо показали довољно ентузијазма", нагласила је Јоксимовић.

Упитана да ли се до краја године може очекивати отварање поглавља 2 - о слободи кретања радника, јер је и комесар Оливер Вархељи послао охрабрујуће поруке, Јоксимовић је навела да се улази на терен недоречености око примене нове методологије.

Појашњава да уколико почне примена нове методологије, коју је Србија прихватила, онда више неће бити само тема појединачна поглавља, већ кластери, као што је кластер владавине права, затим економије, енергетике, животне средине...

"Србија је у неким од тих кластера доста поглавља отворила. Ићићемо онда на то како да се читав кластер отвори, јер отварањем кластера се отвара додатан приступ секторским политикама ЕУ", навела је Јоксимовић.

Уколико се и ове године задржи стара методологија, Јоксимовић је рекла да је припремљено за отварање неколико поглавља - поглавље два, слобода кретања радника, поглавље 27 животна средина, 14 транспорт, поглавље 21 трансевропске мреже, поглавље 3 - слобода пословног настањивања и пружања услуга, док је финалној фази поглавље 28 за припрему права потрошача и јавно здравље.

Напомиње да ће нова влада имати већи реформски замајац, да је на парламенту усвајање уставних амандмана који су кључни за реформу правосуђа и за промену начина избора носилаца правосудних функција, што ће појачати независност правосуђа.

На питање да ли ЕУ преко инвестиционог плана убрзава европске интеграције Србије и ставља у фокус економију испред политике, Јоксимовић наводи да политика и економија увек иду заједно.

"Није то само условљено једно другим, то је веза између преговарачког процеса и финансијских инструмената којима ЕУ настоји да потпомогне не само реформски процес већ да повеже регион, јер је то добро и за ЕУ", појаснила је Јоксимовић.

Истиче да је Србија имала спремне пројекте, да су неки од њих ушли у Економско- инвестициони план. То су пројекти и ауто-пута и пруге Београд-Сарајево, затим и пруга према Шиду која даље повезује са Хрватском, бројна постројења за пречишћавање вода, брзи интернет за сеоске средине.

Захтев опозиције, током састанка са комесаром, да Србији не треба дати новац безусловно, Јоксимовић је рекла да је повлачење средстава везано за напредак у преговарачком процесу и реформе у владавини права.

Подсећа да се и за земље чланице ЕУ ове године по први пут писао извештај за стање у владавини права.

"Овакве врсте интерпретације су она прича како ''бисмо ми волели да се води политика према Србији, јер ми нисмо на власти'' и зато што грађани не показују поверење у њих. Имали су прилику да то ураде у околностима које су биле много повољније, а нису урадили ништа, рекла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1