Вести

Јоксимовић: Јадранско јонска иницијатива - инклузивни раст опоравка

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Јадранско-јонска стратегија ЕУ, која окупља земље чланице ЕУ, кандидате и потенцијалне кандидате за чланство, може да буде снажан инструмент унапређења, убрзања и кредибилности процеса проширења и приступних преговора.

Јоксимовић је на отварању Петог форума Јадранско-јонске стратегије рекла да се скуп, који био планиран за мај прошле године, током председавања Србије, издваја од досадашњих због тога што је организован у условима пандемије, макар и на виртуелан начин дигиталном платформом.

"Чини ми се у веома важном тренутку не само за регион Западног Балкана и Србију него за Европу и ЕУ у целини, да говоримо о важним аспектима наше сарадње, јер ако је нешто показала 2020. као година прекретница, то је да смо ушли у другу фазу креирања заједничке будућности", рекла је Јоксимовић.

Истакла је да се Јадранско-јонску иницијативу све земље које окружују Јадранско и Јонско море су повезане културолошки и историјски, али и интересно у смислу домаћег развоја и доприноса ревитализованој и одрживој Европи, са једнако релативизованим и одрживо развијаним Западним Балканом, као и да добар део земаља те иницијативе чине земље Западног Балкана.

Пожелела је добродошлицу Северној Македонији, која се недавно прикључила Јадранско-јонској иницијативи, чиме је та стратегија постала једина у ЕУ која обухвата више држава које нису чланице ЕУ од држава чланица.

"Односно показује додатни капацитет земаља региона, како оних које су већ кандидати за чланство у ЕУ или преговарају, тако и потенцијалних кандидата, а тај капацитет се огледа у ономе што је најважније у овом тренутку - да унапређујемо сарадњу и мимо задатих оквира приступних преговора, као и да заједнички радимо на бољој будућности не само грађана региона,него и ЕУ", нагласила је Јоксимовић.

Оценила је да је Северна Македонија већ показала проактивни приступ сарадњи и додала да се радује још већем учешћу те земље у остваривању циљева Стратегије, посебно у вези са побољшањем повезаности залеђа са Јадранским и Јонским морем.

Јоксимовић је навела да ће током дводневног форума дана више од 60 саговорника представити разноврсна искуства у разним водовима сарадње у доба глобалне пандемије, пре свега кроз примере добре праксе.

Како каже, највећа пажња биће посвећена управо напорима да се унапреди партнерство држава Западног Балкана, као саставног дела јадранско-јонске регије, и изазовима са којима се суочавају те државе у тежњи да равноправно реализују стратешке приоритете у областима које су стубови Стратегије.

"Пре свега, у областима секторима транспорта, енергетике или заштите животне средине и свега онога што је нова и једна од водећих заједничких политика ЕУ, а која се односи на одрживи и инклузивни раст и инструменте за његове постизање кроз зелени договор, дигитализацију и све врсте инфраструктурног повезивања - транспортног, дигиталног, технолошког, еколошког", рекла је Јоксимовић.

Те теме су, каже, и на агенди ЕУ и за које је Србија веома отворена имајући у виду да је прошле године донела инвестициони план Србија 2025 антиципирајући, како каже, шта су то нови инструменти економског раста за целу Европу и да су у том смислу веома усагласили са оним, што су и водеће политике ЕУ.

"Све оно што сам поменула су управо делови нове кластерске методологије, тако да пројекти које будемо радили и које сада радимо из оквира Јадранско-јонске иницијативе ће у највећој мери бити начин да у пракси достигнемо неке од циљева од шест кластера у оквиру којих ћемо преговарати", рекла је министар.

 

 

Извор: Танјуг