Вести

Јоксимовић: Очекујем да ЕУ обнови динамику политике проширења на Западном Балкану

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са шефом мисије Савета Европе у Београду Тобијасом Флесенкемпером и изразила наду да ће Европска комисија успети да обнови динамику политике проширења према Западном Балкану током ове године, када се, каже, и назире делимична релаксација кризе изазване пандемијом ковида-19.

Јоксимовић је подвукла да Србија остаје високо мотивисана да што пре настави преговоре по новој методологији.

„ЕУ је нову методологију преговора о чланству предложила, између осталог, како би убрзала тај процес, учинила га ефикаснијим и кредибилнијим. Стога очекујемо да тај нови начин реализације приступних преговора буде праћен и мапом пута, детаљним планом спровођења методологије који би у потпуности валоризовао и напредак који је Србија до сада постигла", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да је Србија као активна чланица СЕ у процесу приступања ЕУ у пракси унапредила примену Оквирне конвенција за заштиту права националних мањина, усвајањем посебног акционог плана за унапређење положојана националних мањина у поглављу 23.

"Верујемо да државе чланице ЕУ треба да узму у обзир те чињенице када процењују напредак Србије у првом кластеру који обухвата владавину права", рекла је Јоксимовић.

Поновила је да чланство Србије у ЕУ остаје главни стратешки циљ спољне политике Србије, као што су реформе које се на том путу спроводе кључни део унутрашње политичке агенде.

Према њеним речима, подршка Савета Европе је од великог значаја за државу, али и за сваког грађанина појединачно.

"Модернизација јавне управе, ефикасније правосуђе, достизање још већег степена заштите људских права и јачања демократских норми и стандарда неки су од резултата за које је заслужна и помоћ ове међународне организације, чији је Србија активни члан готово 18 година", рекла  је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да Србија активно примењује препоруке радних тела СЕ, Венецијанске комисије чије је мишљење у потпуности усвојено у припреми нацрта амандмана за измену Устава, као и препоруке ГРЕKО, од којих се неке односе на промену Устава.

Kако каже, ГРЕKО препоруке из четвртог круга евалуације за превенцију корупције, а које се односе на народне посланике, судије и тужиоце у највећој мери су усвојене.

Јоксимовић и Флесенкемпер сагласили су се да је постигнут висок ниво сарадње и да су остварени веома добри резултати из пројеката које заједнички финансирају Европска унија и Савет Европе у областима од посебног значаја за даљи напредак приступних преговора Србије.

Kако су нагласили, најважнији заједнички резултати остварени су у борби против привредног криминала, заштите људских и мањинских права, слободе изражавања и слободе медија.

Стручна помоћ обезбеђена из тих пројеката омогућава константно унапређење и примену најбољих стандарда и праксе СЕ у нашој земљи, закључено је на састанку.

 

 

 

Извор: Танјуг