Вести

Јоксимовић: Очекујем интензивирање преговора по кластерима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је, у разговору са амбасадором Португалије Маријом да Силва Пином, рекла да верује да ће, упркос кризи услед пандемије ковид-19, динамика преговора о чланству у ЕУ по новој методологији бити убрзана, уз пуно уважавање досадашњег учинка Србије у оквиру 6 преговарачких кластера.

Јоксимовић је амбасадора Португалије, земље која је од 1. јануара 2021. преузела шестомесечно председавање Саветом Европске уније, упознала са сетом реформи које је нова Влада Србије већ отпочела, а које су кључни део унутрашње политичке агенде, посебно оне у области владавине права.

Јоксимовић је са Маријом да Силва Пином разговарала о актуелном председавању те земље Европској унији, о европској интеграцији Србије, билатералним питањима, као и о ситуацији у региону.

Јоксимовић је захвалила на досадашњој подршци португалске владе у приступању Србије Европској унији.

Нагласила је да очекује да ће у првој половини године, током председавања Португалије Савету ЕУ, Србија добити прецизне инструкције о примени нове методологије преговарања засноване на кластерима водећих заједничких европских политика, као и мапу пута за њено спровођење.

"Европска комисија одлучила се за нови начин преговора са државама у процесу приступања како би ефикасније и кредибилније спроводила политику проширења ЕУ и стога верујемо да ћемо, упркос кризи услед пандемије ковид-19, бити у прилици да убрзамо динамику преговора о чланству у ЕУ, уз пуно уважавање нашег досадашњег учинка", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да је за Србију важно да што пре буде одржана међувладина конференција на којој би се, на високом политичким нивоу размотрила кључна питања о начину даљих преговора о чланству у ЕУ.

Циљ је, како је подвукла, да будемо организационо, административно и финансијски потпуно спремни да усвајамо препоруке Европске комисије, усаглашавамо домаће законодавство са правним тековинама ЕУ и достигнемо остала строга мерила за окончање преговора.

Амбасадор Пина изјавила је да је Португалија увек била заговорник политике проширења ЕУ, посебно приступања Србије која је далеко одмакла у преговорима о чланству у Унији.

Такође, представила је приоритете португалског председавања.

Како је рекла, њена земља предводи ЕУ у овом веома компликованом тренутку, како због пандемије, тако и због борбе за економски опоравак и спровођење мера на нивоу Уније у области здравствене и социјалне заштите.

"Португалско председавање засновано је на пет принципа - Европа која је отпорна, социјална, дигитална, "зелена" и глобална", нагласила је Пина и додала да је заједнички именитељ овим принципима одрживост, утемељена на основним вредностима Уније.

Јоксимовић и Пина сагласиле су се да је Економски и инвестициони план за Западни Балкан, уз средства из ИПА фондова ЕУ намењена Србији, оквир да се и наша земља укључи у "зелени" и иновативни инвестициони циклус, у складу са агендом развијених земаља ЕУ и тако оствари и очекивања грађана који подржавају њен европски пут.

 

 

 

Извор: Танјуг