Вести

Јоксимовић: Одржива зелена транзиција Јадранско-јонског региона

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на онлајн министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и истакла значај тог формата регионалне сарадње, који значајно доприноси приближавању Западног Балкана Европској унији.

"Учествујући у овој стратегији заједно са ЕУ, радимо на спровођењу њених циљева и то пре свега на оном главном - унапређењу квалитета живота грађана Јадранско-јонског региона. На тај начин, у синергији, доприносимо европском зеленом опоравку од последица пандемије и друштвено-економске кризе коју је ковид-19 изазвао, односно у изградњи заједничке европске зелене будућности за све нас", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да је посебно важно што је и овом приликом још једном реафирмисана европска перспектива Западног Балкана, као и значај развоја добросуседских односа у региону и јачање економске регионалне сарадње, уз подршку ЕУ.

"Сви наши напори треба да резултирају бољим положајем младих, њиховом укључивању у пројекат одрживе, паметне и зелене транзиције Јадранско-јонског региона, уз активну подршку цивилног друштва", нагласила је Јоксимовић.

Ове године, Стратегијом ЕУ за Јадранско-јонски регион председава Словенија.

На данашњем скупу, који је уједно и шести састанак Јадранског и јонског савета, усвојена је и Декларација из Изоле "Уз обалу заједничког мора", којом су представници влада Албаније, БиХ, Хрватске, Грчке, Италије, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније утврдили кључне елементе сарадње у наредној години.

 

 

 

Извор: Танјуг