Вести

Јоксимовић: Решени смо и посвећени убрзању достизања критеријума

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић оценила је да је кровна политика евроинтегрисања Србије јасан оквир за спровођење циљева одрживог развоја, на коме су важни и потребни и пожељни различити партнери.

"Очекујем да ћемо и уз нову методологију преговора и уз све нове области и финансијске инструменте моћи да идемо ка нулама. Први пут су нам циљеви достизање нула - од нула загађења воде, ваздуха и тла, до нула отпада, сиромаштава и глади, постизања сто процентног вредновања природног богатства", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетила и да је светски самит у Паризу у децембру 2020. показао "колико смо и решени и смели и да смо се на време ухватили матицу промена" дефинисану кроз свеобухватни зелени договор у оквиру Европске уније и њен посебан део који смо потписали декларацијом у Софији - зелена агенда за западни Балкан.

Јоксимовић је подсетила да су циљеви одрживог развоја постали део тог процеса кроз нову методологију преговарања. Реч је о "кластеру четири", у коме се налазе поглавља о зеленој агенди, одрживом развоју, дигитализацији и енергетици.

"Три поглавља из тог кластера предата су Европској комисији, а ускоро ће бити спремна за слање и наша преговарачка позиција за Поглавље 15 о енергетици", изјавила је Јоксимовић и додала да очекује да ће Србија са све четири спремне преговарачке позиције у кластеру 4 моћи да очекује да он такође буде цео отворен у наставку преговора.

Толико смо решени и посвећени убрзању достизања критеријума, рекла је Јоксимовић и између осталог додала да су владин инвестициони план "Србија 2025", као и економско-инвестициони план Европске уније за западни Балкан вредан девет милијарди евра ту да подрже развој.

 

 

Извор: Танјуг