Вести

Јоксимовић: Савет ЕУ утврдио да политика проширења опстаје

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић оценила је данас да јучерашња расправа и усвојени закључци Савета Европске уније о проширењу представљају јасну потврду да политика проширења остаје високо на политичкој агенди држава чланица ЕУ.

"У тексту закључака наводи се да Савет реафирмише посвећеност проширењу као једној од кључних политика ЕУ. На тај начин, упућена је двострука позитивна политичка порука Србији и региону да ЕУ не одустаје од наше европске перспективе, а будућим институцијама Уније да политика проширења остаје важна заједничка политика ЕУ и у наредном петогодишњем мандату“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да се нису обистиниле спекулације и прогнозе присутне током предизборне кампање за европске изборе да ће политика проширења бити прва "жртва" измењене политичке реалности у ЕУ. "Нити се значајно променила политичка реалност, нити су се промениле приоритетне политике ЕУ", истакла је Јоксимовић.

У контексту расправе у Савету и усвојених закључака, она је изразила очекивање да ће бити настављена и очувана динамика приступних преговора Србије и ЕУ. "Имајући у виду конкретне резултате и напредак у спровођењу реформи, сматрам да Србија заслужује отварање даљих поглавља у преговорима са ЕУ и очекујем у наредним данима одлуку о заказивању наредне међувладине конференције и њено одржавање до краја јуна", подвукла је Јоксимовић.

На питање како коментарише део закључака о Србији који садржи оцене спроведених реформи и препоруке Савета , она је поновила да је недавно објављени извештај Европске комисије о напретку Србије генерално позитиван и да је констатовао напредак у скоро свим релевантним областима.

"Сагледаћемо у целини све оцене и препоруке Европске комисије и Савета и прихватити све релевантне и озбиљне препоруке, а одређени кораци у том правцу су већ направљени“, истакла је Јоксимовић.

Она је подвукла да процес европске интеграције остаје стратешки циљ Владе, а спровођење реформи у свим областима приоритет, а посебна пажња ће бити посвећена наставку економских реформи и реформи у области владавине права.

Министар је поздравила јасну осуду такси Приштине на робу из Србије и БиХ и позив ЕУ да се оне укину без одлагања.

"У остатку дела закључака о дијалогу између Београда и Приштине, текст је идентичан у закључцима за Србију и КиМ, што на жалост показује да и даље постоји потреба стварања вештачке и нереалне равнотеже између две стране, иако је свима кристално јасно да је Приштина та која не само да опструише дијалог већ и чини све како би било какав разговор потпуно обесмислила“, нагласила је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг