Вести

Јованов: Из Скупштине послата слика која штети Србији

Са последње седнице Народне скупштине, која је требало да служи да се постигне јединство око питања Косова и Метохије, а на којој смо уместо тога видели инциденте, транспаренте и екстремне ставове на ивици конфликта, послата је слика која не може ништа добро да донесе Србији. Овакав став изнео је председник посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" Миленко Јованов, у емисији "Јасно! Као дан" на Блиц телевизији.

Јованов последње догађаје из Скупштине описује као пропуштену шансу да се на миран и одговоран начин обавесте сви представници странака о стварима о којима не може јавно да се прича.

"Одбијене су консултације са председником Александром Вучићем и та прилика је пропуштена због организоване акције која би требало да изазове неку реакцију код грађана. Данима се говори да је ово ултиматум, али ово није ултиматум. Ми смо и 1914. године преговарали. Ово није никакав споразум, ово је план", истиче Јованов.

Јованов је истакао да је штета већ направљена и да је лоша порука послата.

"Ми имамо прилику да на један другачији начин приђемо овом проблему. На крају председник је, на питање десничарских странака, поновио више пута да је наш одговор "не" и када је питање међусобно признање између Београда и Приштине и када је у питању улазак Косова у УН", рекао је Јованов.

"Десничари су прелазак цензуса схватили као легитимитет да воде државну политику", рекао је Јованов, који наводи да грађани нису рекли да су десничарске странке те које доминантно треба да говоре у њихово име.

"Када је председник позвао на јединство, он није тражио да се ми ујединимо у подршци њему, већ је требало да се ујединимо око става да ћемо се борити за Косово и Метохију у Србији и то је порука коју је требало и да пошаљемо споља", истакао је Јованов.

Јованов подвлачи да је јасно да ово није питање за Вучића, како се може и сад чути од опозиције, већ да је ово питање за Србију.

Јованов подсећа на чињеницу да је Русија ставила вето на то да се Србија прогласи геноцидним народом и докле год ова власт буде могла да издржи да не уведе санкције, она ће бити на том путу.

"Чак је и амбасадор Хил показао разумевање за тежак положај Србије када је у питању увођење санкција Русији. Изгледа да он показује више разумевања од опозиције за потребе Србије", истиче Јованов.

Јованов је истакао да ће се Српска напредна странка борити да се Стефановићева странка никад не врати на власт, јер би, према његовим речима, то било погубно за Србију.

"Није дозвољено да тзв. Косово уђе у Унеско и Интерпол, а улазак тзв. Косова у УН није тема за нас. Јасно је речено да је то неприхватљиво", одговорио је Јованов на питање да ли спорна тачка предлога можда представља почетак уласка Косова у УН на мала врата.

Јованов је истакао да имамо две алтернативе.

"Или да идемо и да пробамо да се разговором изборимо за бољу позицију Србије или да поцепамо ово, као што је театрално урадила Милица Ђурђевић Стаменковски. У том случају последице ће бити да ће уместо Куртија, који данас омета нормализацију односа између пре свега два народа на Косову и Метохији, крива бити Србија", наводи Јованов.

Јованов истиче да ми сада први пут имамо предност у преговорима јер се понашамо разумно.

 

Формирање Заједнице српских општина

"Курти не сме да каже да је за то да се формира Заједница српских општина, јер цела његова политичка каријера се заснива на томе да не прихвата формирање Заједницу српских општина. Ми морамо да наставимо преговоре и ми не смемо да одустанемо, а услов да уопште разговарамо даље о овом питању је управо формирање Заједнице српских општина", подвлачи Јованов.

Јованов сматра да докле год Србија остаје конструктиван партнер, спреман да разговара, можемо очекивати и радна места и инвестиције, и да градимо путеве.

"Али оно што је битно и што је суштина је да ми морамо да причамо о нормализацији односа са Албанцима", рекао је Јованов.

Јованов је истакао да је услов свих услова да се нађе начин да два народа на Косову и Метохији живе једни поред других.

Јованов је прозвао Стефановића наводећи да разуме да он има отклон од корупције, те да је стога изабрао да буде члан странке коју предводи Драган Ђилас.

Јованов је истакао да нам савезници требају у рату и да се нада да до тога никада неће доћи.

"Нама су потребни партнери, а ја се надам да ће их бити што више и ту видим и Кину и Русију. Та Кина нам је помогла да подигнемо цео исток Србије", истиче Јованов.

Јованов закључује да је проблем што постоји екстремни део српске политичке сцене који се намеће као водећа опозиција и који константно покушава да се додвори екстремним десничарским ставовима који се могу видети на друштвеним мрежама.

 

 

 

Извор: Блиц