Вести

Јованов: Сплеткама се руши СНС

Миленко Јованов, потпредседник СНС-а, након седнице Главног одбора у интервјуу за „Ало!” истиче да се не плаши смене с потпредседничке функције, наводи да појединци из СНС-а више воле да се друже с опозицијом него са страначким колегама и додаје да га није изненадио оштар говор Александра Вучића.

- Председник је и раније, на седницама ГО и Председништва, говорио о неким аномалијама унутар странке. Сада је, додуше, врло енергично и експлицитно навео шта је све оно што у странци не може и неће бити толерисано.

* Да ли је време да се СНС подмлади и да ли би овај Вучићев предлог могао да наиђе на противљење појединих функционера који су дуго у странци?

- То је доста хипотетичко питање, али не верујем да то може било коме да смета и да било ко у странци мисли да је могуће седети у истој фотељи до краја живота.

* Плашите ли се смена, очекујете ли да ћете остати потпредседник странке?

- А чега да се плашим, побогу? Није функција потпредседника део мог тела, па да идем на операцију, или ампутацију, па да се плашим. Огромна је част бити Вучићев потпредседник и нема речи којима бих изразио своју захвалност за прилику и поверење које ми је Александар указао, што би се рекло, на невиђено. Али, свако има своју улогу у мозаику који се зове СНС и зато свако од нас треба да поштује одлуке онога коме смо сви указали поверење да руководи странком, будући да он гледа ширу слику и добро зна ко је на којем месту и из ког разлога. Дакле, где Вучић буде рекао да треба да будем, ја ћу бити, и то је то.

* Вучић је затражио да се на скуповима уклоне ограде између народа и функционера и поручио да неће да гледа „шанел” и „валентино” торбице у првом реду.

- Поента Вучићевих речи је да функционери не смеју да забораве да су потекли из народа, да их је народ бирао и да је неприхватљиво да се народу, који пре свега подржава Вучића, окрећу леђа и праве некакви ВИП простори.

* Приметно је да на нападе на Вучића реагује само неколико функционера СНС-а, а међу њима сте и ви. Зашто остали ћуте и не подмећу своја леђа?

- Некада је то ствар темперамента, некада храбрости, а некада је лакше ићи линијом мањег отпора и правити се мртав, него излагати себе, своју породицу, пријатеље и окружење нападима на друштвеним мрежама, у медијима. Лично, то не разумем, али свако носи свој крст. Међутим, тешка времена пред нама ће довести до тога да они који се не боре просто не могу опстати на политичкој сцени. Не зато што се не свиђају овоме, или ономе, него, једноставно, време у којем ћемо живети ће имати другачије захтеве. Као у спорту. Неко ко је пре 15 година био сјајан фудбалер, данас је питање да ли би, с истим квалитетима, био и на клупи за резерве. Променило се време, променила се игра и ко се не прилагоди, тај отпада.

* Да ли они калкулишу и не желе да се замерају опозицији?

- Верујем да има и тога. А има и људи који као да имају некакав комплекс, па им је најважније шта ће о њима да мисле наши политички противници, па много више воле да се друже с њима, него са страначким колегама. Од СНС-а им не смета да добију функције и плате, а свега осталог као да се гаде.

* Ко сплеткари у СНС-у?

- Тренутно СНС може да сруши само СНС, управо тим унутарстраначким зађевицама и сплеткама. Просто, народ не бира и не подржава политичаре који дођу на функције па решавају своје проблеме, већ оне који се боре за народ и државу. Ко то не разуме, тај мало шта разуме.

* Да ли ви и ваше страначке колеге можете да станете у народне ципеле?

- Живим у Кикинди, не на Менхетну. Идем у продавницу, на пијацу, возим децу у школу и на тренинге, плаћам кредит за кућу у којој живим и тако живи највећи број људи у СНС-у. Дакле, баш као и народ, пошто смо ми странка која је и потекла из народа. Углавном, не знам никога у СНС-у ко је у ових неколико година власти узео за своје фирме 500 милиона евра, као Ђилас, или је правио милионске комбинације са белосветским пробисветима, као Јеремић, па је опијен толиким парама изгубио везу са народом. И они, за које се можда може рећи да су мало полетели, јесу нисколетачи у односу на ове наведене, који с народом из којег потичу више немају никаквог додира, нити знају њихове муке, нити проблеме, нити их то, на крају, интересује.

* Очекујете ли прљаву изборну кампању?

- Ако сада, када избори нису на видику, Јово Бакић и такозвана елита спомињу револуцију, дуге цеви, пребијање по улицама, вешања и слично, ако сада блокирају радове у Београду, улаз у Народну скупштину и Председништво Србије, чупају саобраћајне знакове, нападају страначке просторије СНС-а, а Вучића пореде са Хитлером, зашто бих и на основу чега могао помислити да ће у кампањи бити нормални?!

* Вучић вам је поручио да разговарате с грађанима и да им кажете истину о КиМ, Црној Гори и РС. Шта ћете ви рећи лично грађанима?

- Управо оно што је председник и рекао. Истину. Шта је оно што је затечено стање, шта је све постигнуто, а постигнуто је много, као и шта се планира у наредном периоду.

 

Мирна, шта би ти прађедови рекли

* Дипломата из Црне Горе Мирна Никчевић поручила је да треба спалити храм и у њему сва српска говеда.

- Она је том изјавом много више рекла о себи и својим истомишљеницима, него што бих ја у животу могао. Једино бих волео, да је могуће, да чујем шта би јој на то прађедови рекли.

 

 

 

 

извор: Ало