Вести

Кубуровић: Да су хтели, судили би и Тачију и Харадинају

Нa дан када скупштински Одбор за уставна питања коначно разматра предлог Владе из новембра о промени највишег правног акта, и у тренутку када чаршија "шушка" да би се могла провући и измена преамбуле у вези са Косовом и Метохијом, министарка правде Нела Кубуровић то оштро демантује.

- Измене Устава апсолутно се не односе на Косово. Предлог се тиче искључиво правосуђа - јачања независности и одговорности судија кроз измену поступка избора судија и тужилаца, састава стручних савета... Одбор за уставна питања не може делимично да прихвати предлог или да накнадно, током дискусије, мења друге чланове осим оних које им је писмено сугерисала Влада. Уколико жели да мења неки други део Устава, предлагач мора да прође исту процедуру коју пролазимо за измене дела о правосуђу.

* Да би парламент одобрио промену Устава и предлог амандмана, потребна је двотрећинска већина. Има ли је?

- У тренутку када опозициони посланици бојкотују рад Скупштине, питање је колико уопште има смисла говорити о променама највишег правног акта. Мислим да за то треба да постоји општи консензус, барем око питања да ли да уопште уђемо у ове промене. Али имали смо и друге битне ствари на дневном реду, па је опозиција одбила да се појави. Рецимо, расправу о КиМ, када је дошао председник, или измене Кривичног законика и увођење казне доживотног затвора. Они који су пре две године то подржавали, одбили су да учествују у скупштинској дебати.

* Може ли "трибунал" који оснива власт у Приштини да буде полуга за политичке притиске на Србију? Наводно се већ припремају оптужнице против генерала Диковића, Делића и Стојановића...

- Албанци су и до сада могли да спроводе поступке, али су се напрасно одлучили да формирају суд који ће се бавити искључиво Србима, само зарад предизборних поена. Оснивање етничког суда је нешто незабележно и испод сваког цивилизaцијског нивоа. То чак није ни међународни суд, него искривљена политичка творевина, која никакве везе нема са правом и правдом. Мислим да би Албанци требало више да брину због Специјалног тужилаштва у Хагу, које ће се бавити преиспитивањем извештаја Дика Мартија. Нови тужилац је последњих месеци тражио документе од Београда, који се достављају преко Делегације ЕУ. Такође, велики број сведока чека на подизање оптужница да би дао исказе.

* Може ли се очекивати да ће на удару Тужилаштва бити високи функционери у Приштини, попут Тачија, Харадинаја, Весељија, који су пре 20 година носили пушке?

- Ако имамо у виду који су поступци пред Тужилаштвом за ратне злочине у Београду у прекиду, а који се односе на поједине функционере у Приштини, верујем да и Специјално тужилаштво може тим злочинима да се бави. Нисам, међутим, сигурна да ће у почетку бити подигнуте оптужнице против високорангираних лица. Да је постојала воља, то би се већ десило.

* Доказни материјали у Хагу у вези са "жутом кућом" су уништени. Да ли је онда све ово борба са ветрењачама?

- Када је у питању "жута кућа", ДНК доказани материјал јесте уништен, и питање је колико има живих сведока. Ипак треба имати у виду да је Приштина под притиском мењала Устав, да би се формирало специјализовано веће за утврђивање истине из извештаја Дика Мартија. Не верујем да би ЕУ инсистирала на формирању таквог тела да нема довољно доказа. То је, дакле, показатељ да ЕУ ипак може да изврши притисак када постоји воља.

* Хоћемо ли бити приморани да изручимо радикале Вјерицу Радету и Петра Јојића? У Хагу тврде да смо закаснили са жалбом?

- Нисмо закаснили. Судска одлука се појавила на њиховом сајту и у медијима одмах по изрицању, али постоји процедура по којој се достављају одлуке и налози за хапшење. Рок тече тек од момента кад нам је нешто достављено. Послали смо најаву за жалбу и спремили детаљну документацију. И даље је на снази правноснажна одлука Вишег суда у Београду да нису испуњени услови за изручење. Као правна држава, иако поштујемо међународне обавезе, морамо поштовати Устав и законе своје земље. Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, који се примењује и на Механизам, набраја за која кривична дела постоји могућност изручења, а непоштовање суда није на тој листи.

 

ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ

* Када ће бити усвојен закон о пореклу имовине?

- Иако је по Пословнику Владе завршена јавна расправа о Нацрту овог закона, и даље смо отворени за предлоге и сугестије. Очекивали смо више писаних коментара, али њих је до сада јако мало. Поражавајуће је да је већина оних који су коментарисали закон генерално против његовог доношeња, често под изговором да и садашњи правни оквир омогућава испитивање порекла имовине. Па зашто се то онда није радило у претходних 15 година? Мислим да су многи уплашени, али постоји јака политичка воља и председника и премијерке да се такав закон усвоји. Верујем да би то могло да се деси за мандата ове владе. Нацрт предвиђа испитивање порекла имовине од јануара 2007, јер од тада постоји електронска база Пореске управе, па је могуће поредити податке. Поступаће се и по анонимним пријавама. Ако неко учини прекршај, санкција је 75 одсто пореска стопа од процењене имовине која није била пријављена.

 

ЛИМИТ ЗА ПРИНУДНУ НАПЛАТУ

* Велико интересовање изазвао је Закон о извршењу и обезбеђењу. Пуно примедаба је било на рад извршитеља...

- Изменама су ојачане социјалне компоненте закона, па је лимит за принудну наплату спуштен на половину плате, односно трећину пензије, а код минималних зарада на четвртину. Уводи се електронска лицитација за продају непокретности, јер постоје примедбе за злоупотребу продаје некретнина. Новина је и увођење електронске табле, па дужници неће моћи да се правдају да нису обавештени. Све податке о себи и извршним одлукама наћи ће на специјализованом порталу ако укуцају свој матични број. Продаје непокретности неће бити за комунална потраживања до 5.000 евра.

 

 

 

Извор: Танјуг/Новости