Вести

Лончар: 2014. године здравствени систем Србије није био на европској листи

Груби радови на новој кули Клиничког центра Србије завршени су пре рока, а предстоји завршетак радова на фасади који обухватају и постављање столаријe, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

"Поносан сам на те раднике, раде са ентузијазмом и еланом за нове услове рада у Клиничком центру за запослене, али имају на уму и да 40 процената свих оболелих у Србији прође у Клинички центар што је годишње милион људи", рекао је Лончар.

Предстоји реконструкција постојеће куле, да се уради фасада на обе зграде, унутрашњи радови, постављање инсталација, опремање.

Завршетак радова на згради предвиђен је за август 2021. године, а Лончар је нагласио да се ради о објекту на преко 130.000 квадратних метара.

Лончар је оценио да ће реконструисани КЦ Србије бити понос Србије и драстично променити слику здравства.

"Када буде готово ту ће бити преко 1.000 нових постеља плус операционе сале, интензивне неге, а ту ће се радити целокупна дијагностика најмодернија у Србији, а мислим и у региону", рекао је министар.

Како је навео, две фазе реконструкције коштаће нешто мање од 200 милиона евра, да се ради о огромном новцу, "али је то нешто што је обећано и што је урађено".

Лончар је нагласио да до 2013. односно 2014. године здравствени систем Србије није уопште био на европској листи, "јер није могао да буде ни последњи", а да смо "сада на тој листи испред 12 земаља" и оценио да је ту направљен највећи помак.

"Причам о времену Ђиласа, Тадића и Јеремића, и осталих "научника" који сада имају накнадну памет а у чије време нисмо могли да будемо ни на листи", рекао је Лончар и навео да су они оставили здравство где прозори нису могли да се затворе, тоалети нису радили, нису имали врата, ни воде ни wc шоља.

Министар је оценио да су највећи резултати постигнути у здравству и навео да је урађен КЦ Ниш, да се ради КЦ у Београду, као и да ће ове године почети да се ради и КЦ у Новом Саду. Како је најавио, радиће се и КЦ у Крагујевцу, а до краја године и Инфективна клиника у Београду, где се ради и Тиршова 2.

Као примере урађеног навео је болницу "Драгиша Мишовић", фасаду на клиници у Тиршовој, и институт за Онкологију за коју су набављени најсавременији апарати као што су гама и икс нож.

 

Испитаћемо све околности смрти девојчице

Испитаћемо све до краја и сачекати резултате о овој највећој трагедији која је могла да се деси једној породици, рекао је министар здравља Златибор Лончар поводом смрти двогодишње девојчице којој је позлило на Власинском језеру.

Како је објасно, хитна помоћ је кренула из Сурдулице која је изузетно удаљена, па су се нашли на пола пута и покушали све мере реанимације али није успело.

"Ако сте руководилац здравствене установе, на локалу, а знате да је више људи на Власини, што се нисте организовали, па не могу ја да вас организујем", рекао је Лончар, наводећи да није кренуо санитет из Црне траве која је ближе него из Сурдулице која је доста удаљена.

Министар је поводом смрти детета изјавио саучешће и апеловао да се ова трагедија не злоупотребљава да би се скупљали поени "јер се то враћа као бумеранг".

Како је нагласио, од 1. јануара Домови здравља који су сада у надлежности општина и градова поново ће бити у надлежности државе "па неће бити ратова на локалу" око њих.

 

Веће плате медицинским сестрама за 3-4 месеца

Медицинске сестре ће већ за 3-4 месеца имати ново повећање плате, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Како је објаснио, синоћ је имао састанак са министром финансија и председником Србије Александром Вучићем где је главна тема било повећање плата "на чему инсистира председник".

"Ово ће бити трећа година за редом у којој ће медицинске сестре имати највеће повећање плата, али на реалној основи", рекао је Лончар и открио да је за сваки проценат повећања председник тражио да се израчуна да ли ми имамо толико новца.

"Оно што могу да кажем, видевши ноћас и синоћ колико се председник бори за то, да ће сигурно медицинске сестре имати највеће повећање плата већ за пар месеци", рекао је министар здравља.

Лончар је оценио да здравствени радници у потрази за бољим условима рада и платама одлазе из Србије али не у мери којој се прича.

"У другим земљама се због недостатка кадра затварају одељења у болницама, ето суседна Хрватска, а то се код нас не дешава јер водимо одговорну политику", рекао је Лончар и додао да се здравстени радници и враћају у Србију али то за многе није вест.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк