Вести

Лончар: Стигло нових 120.000 доза вакцине "Астра Зенека"

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар дочекао је са директором Канцеларије Светске Здравствене Организације у Србији Маријаном Иванушом и директорком Уницефа у Србији Дејаном Костадиновом нову испоруку вакцина компаније "Астра Зенека" из Ковакс програма.

Лончар је на Аеродрому "Никола Тесла"  навео да ће 120.000 доза, које су стигле, већ од сутра бити на располагању грађанима широм земље, при чему је највећи део предвиђен за ревакцинисање оних који су примили прву дозу тог цепива.

Лончар је још једном упутио апел свим грађанима да се вакцинишу, јер је то једини начин да се вратимо нормалном начину живота и путовањима, истакавши да су све вакцине у Србији добре и безбедне, а да је "Астра Зенека" вакцина која се највише употребљава и најраспрострањенија је у свету.

Лончар је подсетио на то да је наша земља још у мају и јуну 2020. године уплатила два милиона евра преко Светске здравствене организације (СЗО) за развој "Астра Зенека" вакцине.

Лончар је рекао да је Србија земља која је за то издвојила највише новца на Западном Балкану и једна од оних која је дала највише у овом делу Европе.

Лончар је прецизирао да је у октобру прошле године Србија уплатила приближно пет милиона евра у Ковакс програм за 1.312.000 вакцина, при чему је до сада стигло 75.000 доза, а данас још 120.000.

Лончар је изразио наду да ће остатак стићи у наредном периоду, изразивши захвалност Уницефу и Светској Здравственој Организацији на сарадњи која је резултирала довољном количином вакцина.

"Настављамо да бринемо о грађанима, а на њима је само да се придржавају савета струке, а то је да се вакцинишу", поручио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг