Вести

Лончар: За здравствене раднике упола јефтинији летови Ер Србијом

Здравственим радницима из ковид система данас је уручено 10.000 ваучера са попустом од 50 одсто за летове Ер Србије, у оквиру кампање под слоганом "Време је за предах" коју су покренули Министарство здравља и Ер Србија.

Ваучере су представницима здравствених установа у ковид систему уручили министар здравља Владе Републике Србије Златибор Лончар и генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит, који су претходно потписали Уговор о сарадњи између Министарства здравља и те авио-компаније.

Лончар је након уручења ваучера представницима здравствених установа из ковид система, лекарима и медицинским сестрама,похвалио и захвалио Ер Србији на овом гесту.

"Многима су пуна уста како су наши медицински радници велики јунаци и хероји. Обично остане на тим похвалама и речима да су у прилици дали би им све, то кратко траје. Овај потез Ер Србије је мене лично изненадио, мало сам био скептичан јер мислим да је то огроман трошак за компанију", рекао је Лончар.

Навео је да је Ер Србије на овај начин поручила да су здравствени радници који се боре против ковида то и заслужили и да та компанија жели да им помогне и покаже поштовање и захвалност за све што су учинили.

"То је нешто конкретно што није остало на речима", рекао је Лончар и поново изразио захвалност свим медицинским радницима који се боре против ковида.

Поручио је да ћемо резултата пожртвованости медицинских радника у Србији бити свесни за пет до 10 година, када се ураде анализе резултата и упореде са другим земљама.

"Тек онда ћемо бити свесни онога што сте урадили, тек тада ћете бити поносни на оно што урађено", нагласио је Лончар.

Навео је да претходни период није био лак за Ер Србију и целу индустрију која се суочавала са највећом кризом, а да је та компанија помогла медицнским радницима упркос тешком периоду.

 

Не лицитирати са мерама, сутра анализа на Кризном штабу

На сутрашњој седници Кризног штаба биће урађена детаљна анализа и пресек стања у вези са бројевима заражених корона вирусом и на основу тога доносићемо даље одлуке, изјавио је Лончар.

Лончар је позвао све да не излазе са неким најавама и преурањеним очекивањима.

Лончар је рекао да је седница Кризног штаба померана са почетка недеље на крај седмице, како би се видели бројеви новозаражених после ускршњих празника, с обзиром на то да се нису толико поштовале мере и да су се људи више дружили и окупљали.

"Молим све да не излазе са неким преурањеним најавама и очекивањима, јер тиме само стварамо конфузију код грађана и најављујемо неке мере, па хоће ли бити, неће бити...Све бих замолио да се стрпимо и сачекамо сутра анализу података", рекао је Лончар.

Лончар је навео да ће се на основу података које Кризни штаб буде имао, максимално изаћи у сусрет грађанима и да морамо да водимо рачуна о економији, али пре свега о здрављу и животима људи.

"Најсигурнији начин да што пре изађемо из ове ситуације је да се вакцинишемо. Искористите ту прилику, вакцина има довољно. То нам даје гаранцију да ћемо доћи у ситуацију да победимо корону", поручио је Лончар.

Лончар је рекао да се још боримо против короне, да има још много пацијената у ковид болницама и да људи и даље умиру од короне.

"Немојте лицитирати са мерама и будите сигурни да ћемо донети најбоље могуће мере. Свесни смо да је свима доста и короне и мера, да бисмо сви волели да ово престане. Никако не би ваљало да ову меру доносимо преурањено и да нас то кошта превише", рекао је Лончар

Настојаћемо да мере буду максимално релаксиране у складу са бројевима, који сутра буду анализирани, рекао је Лончар после потписивања споразума о сарадњи између Министарства здравља и Ер Србије, у оквиру које ће здравственим радницима из ковид система бити додељено 10.000 ваучера са попустом од 50 одсто за летове те компаније.

 

 

Извор: Танјуг