Вести

Лончар: Здравствени туризам, шанса и одговорност

Златибор Лончар, Министар здравља, је рекао да Србија има ту област о којој се није довољно водило рачуна, али и светски познате стручњаке, конкурентну цену, предивне природне лепоте и традиционално срдачне људе.

"Одлучили смо се да то ставимо у једну форму, да држава стане иза тих људи. У почетку то су приватне ординације за стоматологију и пластичну хирургију. Од 2015. до данас ми смо већ препознати на најпознатијим сајмовима од Лондона, Берлина, Мадрида, Москве и имамо све већи број људи који долазе због тога у Србију", навео је Лончар.

Према његовим речима, министарство је изабрало ординације које одговарају и иза којих је стало.

"Ми гарантујемо за квалитет ординација. Изашла је инспекција министарства здравља која их редовно контролише и гледа њихов квалитет. Сем тог квалитета морају још неке услове да испуњавају, да се ту говоре страни језици, добра интернет презентација, доступност услуга", истакао је Лончар.

 

Србија препозната на страним сајмовима

За сада те критеријуме испуњава 60 здравствених установа.

"Имамо сваки дан додатне ординације. И то је жеља државе да помогне и приватницима, да се она укључи да им доведе што више пацијената", додао је Лончар.

Сертификат гарантује и безбедност.

"Министарство здравља стоји иза сваке ординације. Када дође неко од тих људи и када види сертификат да они имају налепницу министарства, и не само то, кад добију ту дозволу они су на сајту министарства и ми радимо њихову промоцију. На највећим смо светским сајмовима, и тамо смо добро прихваћени", казао је Лончар.

Додаје да је направљен цео тим са Туристичком организацијом Србије, са Јутом, са "Ер Србијом" и Нордијском алијансом.

"Полако освајамо цео свет. Виде да добро радимо, да почињу неке земље да нас копирају. То значи да су препознали да је то добра ствар", рекао је Лончар.

 

Циљ – освајање Северне Америке

Неке процене су да Србија може да привуче око 100.000 клијената у здравственим установама, а да су неке услуге и до 15 пута јефтиније.

"Квалитет је исти, ако не и бољи. Ми се нећемо задовољити ни са 100.000, договорене су презентације у Стокхолму, Копенхагену, Хелсинкију. Важно је да ступимо у контакт са осигуравајућим друштвима. Већ смо организовали презентације и за њих и за новинаре из страних земаља. Неки су већ били. То радимо темељно и озбиљно и резултат не може изостати", рекао је Лончар.

Златибор Лончар наводи да ће се осим стоматологије и пластичне хирургије презентовати ортопедске операције и операције на срцу.

"Нисмо хтели да срљамо, и да направимо неку шуму понуде, него смо намерно ишли са овим. Полако ћемо додавати друге ординације и области. Када се једном прочује тај глас онда је лако то проширити", навео је Лончар.

Према његовим речима, министарство стоји иза сваке од тих ординација и укључује се када дође до неке компликације.

"Ми смо гаранција између клиника и људи који долазе овде. Ретко где постоји држава у свету која је тако стала иза својих приватних ординација и стручњака, тако им помаже и промовише их и води рачуна о Србији. Људи када дођу овде и виде све те лепоте, људи се враћају", навео је Лончар.

Циљ је, каже, да се освоји и Северна Америка.

"То није ни мало једноставан посао, морате све те тур-оператере да убедите да дођу, да виде, да би они то промовисали даље", закључио је Лончар.

 

 

Извор: РТС