Вести

Мали: Исплаћена субвенција на рачун 84 хотела, сутра за још 63

Државна субвенција у износу од 350 евра по лежају и 150 евра по соби, у динарској противредности, уплаћена је данас на рачун 84 од 314 пријављених хотела, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Министар истиче да је из државне касе тим хотелима данас исплаћено укупно 340 милиона динара.

Мали наводи да су налози за исплату за додатних 63 хотела спремни и да ће сутра на њихове рачуне стићи укупно 240 милиона динара, а да ће остатак хотела новац добити наредних дана.

Субвенције су одобрене за 314 хотела који запошљавају скоро 10.000 људи и који су били најпогођенији кризом изазваном вирусом корона, а у ту сврху издвојено је око 1,3 милијарди динара.

"Добио сам информацију из Управе за трезора да је новац за 84 хотела већ уплаћен, а уплатили смо око 340 милиона динара. Добили смо налоге за сутра за додатних 63 хотела и за то је издвојено 240 милиона динара", рекао је Мали.

Мали је навео да је у Србији сеоски и планински туризам ове године доживео развој, али да су градски хотели, због мањка страних туриста, били најпогођенији и да им је била потребна помоћ.

Министар истиче да је држава испунила још једно обећање које је дала, а то је да ће помоћи онима који су највише погођени и најавио да ће у наредних неколико дана бити исплаћено свих 1,3 милијарди динара.

Мали је подсетио да је то додатна помоћ уз помоћ од 5,8 милијарди евра нашој привреди коју је држава издвојила како би биле ублажене негативне последице кризе.

"Показали смо да као држава можемо да преузмемо највећи терет ове кризе. И даље нам је буџет стабилан и имамо новца да своје обавезе исплаћујемо сваки дан", рекао је Мали и истакао је да је процедура брза и једноставна, те да хотелијери већ од прошле недеље отварају наменске динарске подрачуне у Управи за трезор у својим филијалама.

Мали подсећа да имају рок до понедељка 19.октобра да отворе те подрачуне.

 

Преузимање Комерцијалне банке готово до краја године

Трансакција преузимања Комерцијалне банке од стране словечачког НЛБ биће затворена до краја године, изјавио је министар финансија Синиша Мали и додао да је већ исплаћено држави око 60 милиона евра кроз дивиденду.

Иначе, исплата заосталих дивиденди је један од услова за затварање трансакције.

"У оквиру трансакције у буџет Србије треба да се слије око 400 милиона евра од приватизације Комерцијалне банке. Ми смо пре пар дана већ добили део дивиденде исплаћене од Комерцијалне банке, око 60 милиона евра", навео је министар.

''Од добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду'', рекао је министар.

Мали је подсетио да је НЛБ банка дала најбољу понуду за Комерцијалну банку и истакао да се та трансакција полако приближава крају.

"Највећи део сагласности из целог региона је већ прибављен и остаје још само сагласност Европске централне банке и на основу тога сагласност НБС. Очекујем да ћемо у наредних пар недеља и те сагласности добити како би завршили и затворили трансакцију до краја године", рекао је министар.

Мали је рекао да ће та приватизација бити добра за буџет државе, јер се и од тог новца подижу плате и пензије.

"Очекујем да се ова трансакција заврши и да Комерцијална банка добије новог власника до краја године и онда држава остаје само са једном банком у свом власништву, Банком Поштанска штедионица", рекао је Мали и додао да је приватизација Комерцијалне банке била део споразума са ММФ који истиче крајем године.

Србија ће поред 387 милиона евра за 83,2 одсто акција у власништву државе до завршетка преузимање приходовати више од 450 милиона евра, пошто ће добити приход од камате по стопи од два одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ обавезна да исплати.

 

 

 

Извор: Танјуг