Вести

Мали: Иза Никезића и Ђиласа остала само празна државна каса

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали одговорио је, како је навео, портпаролу Ђиласове фирме Душану Никезићу на прозивке по питању висине јавног дуга.

''Бар би требало да знате да висина јавног дуга није константа, већ променљива категорија. Једина констата је огромна количина лажи које изговарате. А што се тиче процената, свима у Србији је више него јасно да знате да их рачунате, али на штету грађана. Иако сте до сада ваше проценте могли само ви да израчунате, поуздам се у државне органе који раде свој посао и веома успешно разоткривају малверзације којима сте се бавили док сте били на власти. Само ми није јасно докле више планирате да понижавате и унижавате интелигенцију људи?'', упитао је Мали.

Мали је навео да када је у питању јавни дуг Србије није ништа драматично, као што ''експерт'' Никезић приказује, јер је под контролом, стабилан и неће прећи 60 процената предвиђених Мастришким уговором.

''Наиме, јавни дуг на крају марта ове године износио је 28,14 милијарди евра, што чини 55,7 процената бруто друштвеног производа. На крају прошле године, јавни дуг је био 26,66 милијарди евра, односно 57,4 одсто бруто друштвеног производа. Управо тај податак, за крај прошле године је имао председник Александар Вучић када је давао изјаву, док су информације за први квартал објављене пре неколико дана", објаснио је Мали и оценио да је Никезићева изјава крајње малициозна.

Из свега овога је свима јасно да је за Никезића и фирму у којој је запослен истина једино оно што њима одговара.

''Када је реч о задуживању, ред је да ''експерта" још једном подсетим да кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек датумом повлачења, а не одмах. У складу са одговорним управљањем јавним дугом, враћају се стара задужења, али и отплаћују енормни дугови, по високој каматној стопи од чак 7,25 процената, које имамо захваљујући штеточинској економији управо екипе из компаније и дотичног Никезића, који је својевремено био државни секретар у Министарству финансија'', рекао је Мали.

Мали је навео да је иза њега и његових пајтоса из фирме, у којој сада ради, остала само празна државна каса.

''Грађани знају да смо прошли кроз изузетно тежак период фискалне консолидације, јер је држава када је власт промењена, клизила по ивици банкрота. Успели смо да се ишчупамо из безнађа у које сте нас утерали и данас јесмо једна од најуспешнијих економија и планирамо да останемо на том путу. Јавне финансије су стабилне, а и не очекујемо додатне шокове који би могли да оставе негативан утицај на њих. Сада смо фокусирани на што брже отварање наше економије, до чега долазимо захваљујући одлично организованој вакцинацији, а то нам је улазница за боље сутра'', рекао је Мали и додао да се Никезић и екипа питају, боље сутра резервисано је само за њихову ''елиту'', од Малдива, преко Швајцарске, до Хонгконга.

Мали је навео да се грађани са кнедлом у грлу сећају како су живели у њихово време.

''Безброј је примера безобзирног трошења и крађе новца грађана док су владали. Било је ту и промашених инвестиција од Пазл града, до лажне реплике Теразија, других грандиозних грађевинских подухвата за сопствени џеп, затварања фабрика, као и укидања на хиљаде радних места. Било је и 619 милиона евра прихода Ђиласових фирми'', рекао је Мали.

Мали је истакао да политику Ђиласове фирме најбоље описује мисао Иве Андрића – „Дођу, тако времена, када памет зашути, будала проговори, а фукара се обогати".

''Једино што грађанима могу да обећам јесте да нећемо дозволити да ''фукара'' настави да се богати. Ми ћемо учинити све да подижемо животни стандард грађана и да их подржавамо када год је то потребно. Могу да буду уверени да ми, за разлику од таквих, нећемо допустити да држава поново склизне у провалију'', закључио је Мали.

 

 

 

 

Извор: Новости