Вести

Мали: Њихова експресија неоригиналности банализује чак и борбу за власт

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали оценио је да је најновије саопштење Странке слободе и правде наставак њихове срамне патолошке потребе за мржњом и константним нападом лажима.

Мали је рекао да је квазиекономски стручњак Душан Никезић из те странке поново бриљирао изношењем произвољних оцена без реалног основа.

"По старом, опробаном обичају, дежурни гласноговорник Драгана Ђиласа изнова бесрамно покушава да креира епидемију незадовољства код грађана блаћењем државе која је спремно и одговорно одговорила на изазове и поново планира да помогне привреду и грађане. Они очигледно на нож дочекују сваку врсту помоћи, која служи да се одржи привредна активност, очувају радна места и сачува макроекономска стабилност Србије", навео је Мали.

Министар финансија је поновио да су јавне финансије стабилне и да има довољно средстава да се обезбеде средства за нови пакет помоћи.

"Добри резултати које смо постигли захваљујући одговорном вођењу јавних финансија и финансијска консолидација коју смо спровели претходних година, омогућили су нам да имамо један од највећих пакета помоћи претходне године, али и да наставимо са том праксом. Резултати су оно што смета Никезићу и његовом патрону Ђиласу, због чега се хронично баве гнусним лажима и минимизују све резултате који се постижу без њих у фотељи. Али, на њихову жалост, реалност је другачија од фикције којој теже, јер лажи и паушалне оцене не отварају пут ка освајању власти по сваку цену", оценио је Мали и додао да њихова експресија неоригиналности банализује чак и борбу за власт, која је у цивилизованим оквирима очекивана.

Напоменуо је да грађани треба да знају да ће држава, како је председник Србије Александар Вучић и најавио, до Сретења дефинисати додатни пакет помоћи привреди.

"Ради се на анализама јер је намера да се новац усмери на прави начин, да би стигао до оних којима је то заиста неопходно. Разматра се више опција, а највероватније ће бити речи о исплати половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане током године", објаснио је Мали.

Прецизирао је да ће бити настављено и спровођење гарантне шеме.

"Ова мера је посебно допринела ликвидности, а током прошле године на овај начин укупно је 1,5 милијарда евра ушла у приватни сектор. Имамо договорену сарадњу са Америчком развојном агенцијом, а ту је и продужетак наше постојеће гарантне шеме", навео је Мали.

Министар финансија је подсетио да је држава 2020. године издвојила 12,7 одсто БДП-а, односно 704 милијарде динара  за помоћ привреди и становништву.

"И поред овако издашног пакета помоћи, ми смо задржали наш јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, што је ниво који прописује Мастрихт, а што је основа за нови пакет мера помоћи. То говори о одговорном и домаћинском приступу државе, по први пут у историји", рекао је Мали.

Оценио је да срамна саопштења која пласирају из Странке слободе и правде могу једино да осигурају још дубље заглибљивање у политичком блату и поручио Србија не заборавља заоставштину и Ђиласа и његовог "саветника за пропаст".

"Политика лажи и крађе је неславна историја, која се не сме заборавити, али јавност је већ довољно ужаснута њиховом заоставштином, тако да се нећемо поново подсећати свих малверзација, због којих смо и били принуђени на тешке реформе, и због којих су, између осталог, велики стручњаци за свој џеп свргнути с трона. Србија је сада земља будућности и земља у којој и грађани и привреда знају да држава стоји иза њих, а не само иза интереса појединаца, како је то био случај ономад, док су они владали", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг