Вести

Мали: Опозиција у недостатку програма и идеја служи се буквално свачим

На изборе идемо са својим резултатима, а опозиција у недостатку програма и идеја скреће ка неоснованим оптужбама и служи се буквално свачим. Ретко ко би издржао оно кроз шта председник пролази. Њима је бојкот савршени изговор да избегну неуспех.

Министар финансија Синиша Мали каже да ће опорављена и сада већ сасвим здрава државна каса бити у стању да заврти нови инвестициони циклус можда и тежи од 10 милијарди евра. Мали први пут открива шта мисли о одлуци Вучића, иначе његовог блиског пријатеља и сарадника, да ускоро напусти кормило Српске напредне странке, а отворено говори и о, како каже, бруталној предизборној кампањи која је наговештена протекле недеље када су у центру збивања били његов брат и његова породица.

- Мени је потпуно ненормална та кампања коју очигледно води опозиција. У недостатку програма, идеја, они и немају шта паметније да кажу, па су почели да оптужују без икаквог основа. Никада се није десило да неко прати мајку и шестомесечну бебу, да им поставља нека питања и да све то правда некаквим истраживачким новинарством. Стварно не разумем такве ствари. Тешко ми је и да коментаришем то пошто бих вероватно рекао нешто што није политички коректно. Ипак се ради о мојој породици. Немам никакав проблем да мене нападају, нека ударају, лажу, мажу... Мени је важно да Србија напредује, да се боримо за нова радна места, да нам привреда иде напред...

* Тема у медијима била је и породица председника, бизарне поруке упућене његовој деци, умрлице... Каква је то политичка борба? Ко је дозволио та правила да нема никаквих граница у тој борби?

- То само показује да су спремни буквално на све и да не постоји граница коју неће да пређу. Опозиција и њихове присталице иду толико далеко да више не бирају ни речи, а ни средства за постизање циљева. Називати погрдним именима децу политичара! Да ли се то некад негде десило? Па ја мислим да није. То је за сваку осуду! Али надлежни органи су добро урадили свој део посла. Верујем да ће правда бити задовољена. Председник Вучић се, с друге стране, одлично носи са свим тим нападима. Мислим да би ретко ко издржао оно кроз шта он пролази. Свако ко има децу, зна о чему говорим.

* На пролеће ће бити одржани избори. Какву кампању очекујете, с обзиром на то да је већ сад жестоко на политичкој сцени?

- Погледајте шта већ сад раде, а кампања формално није ни почела. Већ сад имате праћење беба, мајки и разне невероватне ствари које опозиција предузима. Нисам видео никакав програм опозиције. Видим да су им сви захтеви оно што је превасходно у интересу Ђиласа као бизнисмена. Слобода медија или заправо могућност да Ђилас поново продаје и препродаје секунде медијима. Питамо се, али сте стране нема одговора, како је могуће да неко за неколико година на власти успе да приходује 500 милиона евра и да сам призна и пријави имовину од 25 милиона евра. Очекујем да ће кампања бити прљава и жестока, али ми имамо свој програм, своју идеју и пут којим идемо - а то су нове болнице, школе, нови ауто-путеви, нове инвестиције, бољи квалитет живота, веће плате и пензије... Пред грађане ћемо изаћи с резултатима. Опозиција ће вероватно кампању скретати ка неоснованим оптужбама. То је скретање пажње с њиховог главног, циља а то је да медији буду такви да Ђилас може још више да краде и ради шта год пожели. Баш бих волео да изађу на изборе.

* Постоји опција и да не изађу. Како видите најаву бојкота?

- А шта друго да раде? Њима је бојкот савршени изговор да избегну неуспех. Председник Вучић је већ позвао међународне посматраче поводом избора, тако да ће врло тешко бити за опозицију да нађе изговор да не учествује на њима.

* Хоће ли вас бити у следећој влади?

- Толико нас посла још чека, а немамо још ни датум избора. Најмање ми је важна позиција, а веома ми је важно да будем у тиму Александра Вучића, да добро радимо... Нека грађани кажу да ли смо добро радили, а о овоме што ме питате ћемо о том потом.

* Шта за вас значи одлука Вучића да се повуче са места председника СНС? Многи функционери се опиру таквом сценарију?

- Председника Вучића превасходно сматрам својим пријатељем, па онда иде све остало. Веома сам му захвалан на поверењу које ми је указао. Вучић је прави лидер, особа која покреће ствари и све нас чини још бољим и ефикаснијим. Одлука ће, наравно, бити његова, ја ћу да је поштујем, али сам сигуран да СНС не би био исти без њега. Имамо много квалитетних људи који се боре за визију коју је он покренуо. Сумњам да странка може да ради на исти начин без Вучића. Ипак је он та покретачка снага која све то гура. Биће још размишљања, дискусија... Досад никада није погрешио и сигуран сам да ће и сада на прави начин проценити, па донети одлуку која је у интересу државе, СНС и њега лично.

* Како сте разумели поруке посланика СНС Владимира Ђукановића, који каже да би Вучић највише требало да се чува људи из сопствених редова?

- Вучић је веома мудар и сигуран сам да зна да процени коме може да верује. Није на мени да то кажем. Не мислим да то иде толико далеко, а немам ни све информације које има Вучић. Досад се показало да грешку није направио.

* У каквом је стању државна каса?

- У неупоредиво бољем него пре неколико година. Када погледате све макроекономске показатеље, и фискалне и монетарне политике, они су веома добри и побољшавају се из године у годину. Наша стопа раста БДП прошле године била је 4,3 одсто, што је била једна од десет највиших у Европи. Србија се променила и очекујем ове године да буде минимум 3,5 одсто, а следеће године опет четири одсто раста. Направили смо стабилну основу за здраве стопе раста у наредном периоду. На основу тога имамо и смањење стопе незапослености, јавни дуг на нивоу 51-52 одсто БДП, инфлација је на око 2,5 одсто, трећу годину заредом имамо суфицит у буџету, па према томе и простор за повећање плата и пензија... Створили смо стабилно окружење.

* Председник Вучић је најавио и велики инвестициони циклус. Јесте ли као министар финансија разрадили план - хоћемо ли заиста бити у стању да упумпамо 10 милијарди евра у Србију?

- Заиста ћемо бити у стању чак и више од тога да уложимо. Тај програм је важан из два разлога. Прво, потпуно подижемо ниво инфраструктуре у целој земљи, а друго, нама је то велики подстицај нашег БДП, јер се сваки динар улагања у инфраструктуру враћа као два динара раста БДП. На тим пројектима ће радити домаћа предузећа, наши радници... Неће то бити само улагање у инфраструктуру већ и у програме младих, јер желимо да подржимо њихов развој, образовање и останак у земљи. План ће обухватити апсолутно целу Србију, свако село, сваки град, насеље које нема канализацију или водоводну мрежу добиће их. Реконструисаћемо и све локалне, регионалне путеве, ауто-путеве, у потпуности ћемо реконструисати железничку инфраструктуру, јер Србија из дана у дан поново постаје све значајнији транспортни чвор овог дела Европе. Изградићемо национални стадион, две линије метроа...

* Изградња метроа је највише чекана инвестиција. Када ће Београд коначно добити метро, ко ће га градити и колико ће он коштати?

- Никада нисмо били ближи. У току су веома детаљни разговори с компанијама из Кине и Француске. Свако је ту видео прилику и жели да гради неки део прве или друге линије метроа. На основу студије компаније „Ежис“, четири милијарде евра је вредност обе линије. Дакле, реч је о огромном новцу, а познато је колико је метро неопходан Београду. То је велики развојни пројекат. Ако је претходне четири године пројекат „Београд на води“ био слика и прилика напора да идемо напред и симбол промена у Србији, надам се да ће у наредне четири то управо бити метро.

* Какав ће нам бити буџет за наредну годину?

- Апсолутно развојни. Буџет ће рефлектовати управо прву фазу инвестиционог програма. Нека пројекција коју сада имамо јесте већа стопа раста од четири одсто. Уколико паметно склопимо све инвестиције и начин њиховог финансирања и уколико пројекте завршимо на време, та стопа раста може да буде много, много већа, што значи више новца у буџету, већу могућност за повећање плата и пензија. Значи здрав начин да се цео тај циклус још више убрза. Имаћемо простора и за повећање плата у јавном сектору, и то знатно.

* Јесте ли задовољни страним инвестицијама које су у претходних годину дана дошле у Србију?

- Прошле године смо имали 3,5 милијарди евра страних инвестиција и апсолутни смо шампиони јер у првих пет месеци имамо 17 одсто више него за исти период 2018. Отворили смо се на прави начин, страни и домаћи инвеститори желе да инвестирају у Србију, зато нам и опада стопа незапослености, расту нам плате... Радимо на томе да ове године привучемо још више страних инвеститора, и то је потпуно другачије окружење и потпуно другачија перспектива. Зато је изузетно важно да наставимо с политиком мира, то је оно од чега Србија има и велику економску корист. Зато се и ја надам да ћемо у што скорије време имати решење за питање Косова и Метохије.

 

Деца, испити, маратон...

ЈУТРО ЗА ТРЧАЊЕ, НОЋ ЗА КЊИГУ

Како користите слободно време?

- Нема га много, али сви око мене добро знају да када су клинци код мене, у потпуности сам посвећен њима. Одемо на Аду Циганлију, прошетамо, радимо домаће задатке... Осим тога, дао сам себи још обавеза у овом лудом ритму, па сам пријавио испит којим обезбеђујем сертификат управљање алтернативним инвестицијама. Испит има два дела, а први део полажем 12. септембра у Франкфурту. Ето, улажем у себе, ноћу узмем књигу, па учим. Неће бити једноставно, али ћу то положити!

* Трчите и маратоне. Који је следећи изазов на дугим пругама?

- Берлински маратон 29. септембра! Атина је била прошле године, а следеће године морам да изаберем Лондон или Њујорк, јер ми је циљ да тих шест великих маратона заокружим.

 

 

 

Извор: Курир