Вести

Мали: Отворена друга фабрика Меи Та у Обреновцу

У Обреновцу је данас отворена нова, друга фабрика компаније Меи Та у коју је уложено 90 милиона евра, а министар финансија Синиша Мали каже да сада предстоји и борба за изградњу треће фабрике кинеско-француског инвеститора.

Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, држава је уложила до 35 одсто од укупне инвестиције, а Мали је новинарима након обиласка нове фабрике рекао да у овом тренутку прва фабрика Меи Та запошљава 2.400 људи, друга још 400, а да јој недостаје још 1.000 радника.

"У Обреновцу недостаје квалитетна радна снага, а пре само пар година стопа незапослености у Обреновцу била је једна од највиших", рекао је Мали.

Анализе су, наводи министар, показале да се субвенције које даје држава оваквим компанијама кроз плаћање пореза и доприноса на зараде исплате у року од годину до годину и по дана.

Мали је навео да поруџбине за Меи Та расту.

"И порше и "BMW" и "тојота" и "мерцедес" и "форд", сви турбо пуњачи, а њихова годишња производња је три милиона, иду у извоз са ознаком "Made in Serbia". Поносан сам на то", каже Мали.

Подсетио је да је 2016. на месту где је данас Меи Та била ливада и стара и напуштена фабрика, те навео да је сада на том месту један од најразвијенијих индустријских паркова у Србији и једна од најмодернијих фабрика за производњу турбине за аутомобиле.

"Говоримо о трећој фабрици, о повећању плата, о задовољним запосленима, о више новца у локалном буџету", рекао је Мали и навео да је презадовољан оним што је данас имао прилике да види у новој фабрици.

Навео је да је Меи Та пример како се ствари и у Београду и целој Србији мењају на боље и какву корист могу да имају грађани Србије од инвеститора и инвестиција.

Каже да локална самоуправа у Обреновцу има милијарду динара више прихода од доприноса за запослене, а да је минимална зарада у Меи Та око 600 евра нето, док многи запослени имају и знатно веће плате.

Министар каже да се у Обреновцу никад више није градило него сада, да се за неколико месеци отвара и нови Коридор 11 од Обреновца до Чачка, завршава се мост преко Колубаре и Саве и повезује се део Коридор 11 са Коридором 10.

Навео је да ће у Обреновцу бити изграђена и трафостаница од 30 мегавата како би Меи Та имала потпуно сигурно напајање.

У обиласку нове фабрике Меи Та са министром су били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

 

Од септембра знатно повећање минималне цене рада

Минимална цена рада биће знатно повећана у септембру, а крајем године биће повећане и плате у јавном сектору и пензије, најавио је данас министар финансија Синиша Мали. Он истиче и да је Србија за првих пет месеци привукла 17 одсто више страних директних инвестиција и новца у односу на исти период прошле године када је била рекордер у региону.

Након обиласка нове фабрике Меи Та у Обреновцу, Мали је новинарима рекао да је у првих пет месеци ове године опет забележен суфицит у државном буџету, те подсетио да је Србија прошле године са 3,5 милијарди евра страних директних иневстиција била апсолутни рекордер у региону.

''Свака та цифра значи ново радно место, нови динар у буџету, нама даје могућност да повећавамо плате и пензије. Већ сада размишљамо о повећању минималне цене рада и очекујте значајно повећање минималне цене рада у септембру да би људи још боље живели и имали још веће плате'', каже Мали.

Ако се одржи суфицити у буџету, Мали најављује још веће пензије и плате у јавном сектору.

''Реформе које је председник Александар Вучић започео 2014. показују резултате. Све смо бољи и бољи и зато су потребне нове Меи Те, још фабрика, реиндустријализација Србије'', рекао је Мали. На томе се, наводи, ради, и то није сан већ стварност.

''Није лако и једноставно. Пуно тога треба још да се уради и да људи кроз повећање просечне плате осете и бољи квалитет живота'', поручује Мали.

Најавио је да ће се ићи на повећање минималне цене рада, привлачење још већег броја инвеститора, значајно повећање плата крајем године и пензија за пензионере за које каже да су поднели највећи терет реформи.

 

Метро видимо као развојну шансу

Француска компанија "Ежис" представиће данас владиној радној групи која одлучује о пројекту метроа у Београду детаљну трасу и прве и друге трасе, изјавио је Мали и нагласио да је метро развојна шанса.

“Видећемо како изгледа предстудија. Одмах након тога доносимо одлуку ко ће да ради студију изводљивости заједно с детаљним пројектом. То нека траје наредних годину дана. Паралелно с тим решићемо и структуру инвестирања тог пројекта”, рекао је Мали.

Мали, који је и копредседавајући радне групе за тај пројекат, каже да је реално да се до краја наредне године крене у реализацију тог великог пројекта и испуни дато обећање.

Прошле недеље је, наводи, имао одвојене састанке и с француским и с кинеским компанијама које су изразиле жељу да финансирају овај пројекат.

“Наше обећање је било да ћемо до краја 2020. кренути у изградњу метроа у Београду.То је један велики сан који грађани Београда али и Србије сањају. Не можете да имате велеград који се развија без метроа. Сваким новим састанком смо корак ближе”, наводи Мали.

Нагласио је да су јавне финансије добре и да Србија има могућност да обезбеди новац за изградњу метроа.

“Када инвестирате у изградњу нечега кроз грађевинску индустрију, ви подстичете раст ваше привреде. Као и Београд на води. Нико нам није веровао за Београд на води, сада од најружнијег дела Београда имате највеће градилиште у овом делу Европе на коме свакога данас ради 1.550 људи”, рекао је Мали.

Метро, објаснио је, значи развој Београда, већи БДП и већу атрактивност Србије у смислу нових инвестиција и бољи квалитет живота.

 

 

извор: Танјуг