Вести

Мали: Пред нама су велика улагања у инфраструктуру

Председник Александар Вучић недавно је најавио нови инвестициони циклус који се покреће у Србији. Шта ће то конкретно значити за грађане и какви ће све кораци бити предузети, за „СНС Информатор“ објашњава министар финансија Синиша Мали, и каже да су грађани увек на првом месту и у фокусу свих активности које се спроводе. - Улагања доприносе бржем расту БДП-а, а то значи више радних места и сигурнију будућност. То је најбољи основ за побољшање животног стандарда, односно за повећање плата и пензија. Инвестициони циклус је усмерен управо на побољшање услова живота наших грађана, односно на улагања у инфраструктуру која нам је неопходна. Желимо да свако село у Србији има изграђену водоводну и канализациону мрежу, да асфалтирамо регионалне и локалне путеве, мрежу ауто-путева, реконструишемо железничку мрежу, желимо да се сви делови наше земље равномерно развијају. Наравно, планирамо да додатно улажемо и у спорт и у здравствене центре, те смо већ издвојили средства за реконструкцију и изградњу клиничко-болничких центара, планирамо изградњу Националног стадиона, а метро у престоници биће на понос свих наших грађана.

* Колико сте задовољни тренутним финансијским стањем Србије? Са коликим растом БДП очекујете да ће се завршити 2019. година?

- Веома сам поносан на све што смо до сада урадили, посебно на тешке реформе које су иза нас, а које су омогућиле да данас размишљамо о великим јавним улагањима и о повећањима плата и пензија. Те 2012. године, како је то председник Вучић сликовито објаснио, Србија се давила и борила за ваздух. Сада смо на средини године, али све су процене да ћемо имати разлога да се радујемо и да ћемо премашити предвиђену стопу раста. У годинама испред нас, када планирамо да реализујемо велики инвестициони циклус, очекујемо да ће доћи до значајнијег раста привреде.

* Колико сте задовољни падом стопе незапослености у Србији? Да ли на јесен можемо да очекујемо повећање минималне цене рада?

- Управо поменута улагања државе, пре свега у инфраструктуру, доводе све већи број инвеститора у нашу земљу, што за наше грађане значи више радних места. Више смо него дупло смањили незапосленост у односу на период од пре само неколико година, а верујем да можемо још боље. Када је реч о повећању минималне цене рада, имамо основа да размишљамо о повећању, односно да се приближимо минималној потрошачкој корпи. Верујемо да ћемо наћи компромис између захтева синдиката и послодаваца, а договор би требало да буде постигнут у септембру.

* Србија је недавно на Лондонској берзи емитовала десетогодишњу обвезницу по историјски ниској каматној стопи.О коликом  успеху је реч, с обзиром на то да није дуго излазила на међународно тржиште капитала?

- Од 2013. године, Србија није била на међународном тржишту капитала, те смо одлучили да видимо по којој каматној стопи можемо да се задужимо и да вратимо кредите из 2011. и 2013. године. За једну милијарду евра, колико је тражила Република Србија, имали смо шест и по пута већу тражњу. Јавило се око 320 инвеститора и добили смо убедљиво најнижу каматну стопу икада 1,62 одсто. Тај новац улажемо за враћање оних кредита, где смо се задуживали 7,25 одсто. Реч је о невероватном успеху, јер смо само на каматама уштедели 3,8 милијарди динара.

* Колико је до сада Србија добила страних директних инвестиција и каква су Ваша даља очекивања?

- Већ сам помињао да је Србија рекордер по том питању. Све земље у околини немају толико инвестиција колико има Србија. То је одговор на све наше напоре да створимо озбиљну и предви диву пословну климу, јер управо тиме привлачимо инвеститоре. У првих пет месеци ове године, привукли смо чак 17 одсто више страних директних инвестиција, него у првих пет месеци прошле године. То је знак да смо радили добро, као и да су они који желе да послују у Србији, препознали све наше потенцијале. Нећемо се зауставити, идемо даље јер знамо да можемо да привучемо још више инвестиција, можемо да створимо Србију која ће бити још јача и Србију у којој ће наша деца желети да остану.

* Колико су тешке реформе, које је покренуо председник Вучић, а које су довеле до похвала ММФ-а и Светске банке и напретка на Дуинг бизнис листи, допринели повећању међународног угледа Србије?

- Мере фискалне консолидације су иза нас, било је тешко, али доказали смо да смо били на правом путу. Поново ћу се осврнути на наше учешће на Лондонској берзи, с обзиром да је то можда један од најбољих показатеља колико смо напредовали и заправо повратили међународни углед Србије. Потом смо скинути и са тзв. сиве листе ФАТФ - међународног државног тела које има за циљ да развија и унапређује мере и радње за борбу против прања новца и финансирања тероризма на националном и међународном нивоу. Све то говори да смо званично признати као земља од поверења, која има одличан систем контроле и безбедности у финансијском пословању. Наставићемо да се понашамо одговорно, да радимо по успостављеној финансијској дисциплини. Нећемо се играти са промашеним инвестицијама, скупим кредити ма, нереалним повећањима плата и пензија. Реформе које спроводимо у бројним областима, пре свега, када је реч о унапређењу пословања, искрено верујем, кандидоваће нас да још више напредујемо на Дуинг бизнис листи.

* Колико је значајно то што је Пореска управа Србије одбранила став да Пореској управи тзв. Косова није место у Интра-европској организацији пореских администрација?

- Често од мене чујете да сам поносан. И заиста јесам, поносан сам на све што смо успели да урадимо. Један од већих успеха је то што смо успели да одбранимо став да Пореској управи тзв. Косова није место у Интра-европској организацији пореских администрација, чиме смо још једном доказали нелегитимност њихових институција. Реч је, заправо, о међународној организацији која пружа подршку и помоћ земљама чланицама у унапређењу њихових пореских администрација. Подвлачим - земљама, међутим, тзв. Косово није признато од стране Уједињених нација. Приоритет је да сачувамо институционални легитимитет наших државних органа, те тзв. Косову нема места у поменутој међународној организацији. Неопходан је договор и проналажење компромисног и трајног решења за питање јужне покрајине, наравно, уз поштовање међународног права.

* Влада Србије поставила Вас је на дужност председника Координационог тела за спречавање прања новца и финансирање тероризма. Каква ће бити Ваша конкретна задужења? И шта се очекује од Србије на овом плану?

- Подсетио бих вас да је та одлука уследила након свега што смо урадили у претходних 18 месеци - 12 закона које смо донели, више од 70 подзаконских аката, сарадње великог броја институција и министарстава, комора, агенција, како би се потврдило да је Србија на правом месту и да даје свој допринос у борби против тероризма и борби за спречавање прања новца. Сада идемо даље, имаћемо одређене законодавне активности из тих области до краја ове године, затим очекујемо и усвајање нове Стратегије за спречавање прања новца и финансирања тероризма, а очекује нас и извештај о напретку Србије, где би требало да нам за две препоруке буде унапређен рејтинг.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор