Вести

Мали: Урадили смо праву ствар, Мали Шенген будућност региона

Министар финансија у Влади Републике Србије, Синиша Мали, изјавио је да су одлуке које су донете на конференцији о "малом Шенгену" веома важне за све земље региона, уз поруку да је та иницијатива будућност региона и да даје основу за економски развој и региона и сваке земље појединачно.

"То су важни споразуми. Замислите како ће овај регион изгледати када се само са личном картом буде прелазила граница и стизало до Албаније, Северне Македоније, или до неке друге земље које ће се ускоро придружити овој иницијативи", рекао је Мали.

Мали је указао је да ће, с обзиром на то да је договорено потписивање Споразума о унапређењу царинске политике о поједностављењу царинских процедура, камиони несметано пролазити границе, без вишесатног чекања.

Све ће то допринети развоју економије целог региона и директно развоју и порасту животног стандарда свих грађана у региону, рекао је Мали.

Мисли да ће Србија имати највише користи, као доминантна економија, али и цео регион ће да иде напред.

Мали је додао да је посебна и важна тема на састанку била најављена помоћ ЕУ, будући да цео регион Западног Балкана очекује девет милијарди евра финансијске подршке инвестиционог програма Европске комисије.

"Кроз Мини Шенген направићемо и списак заједничких инфраструктурних пројеката који додатно треба да допринесу унапређењу квалитета инфраструктуре и економском развоју региона", поручио је Мали.

Мали је подсетио да се 10. новембра очекује потписивање споразума, а да ће већ 11. новембра слика бити сасвим другачија, када ће кренути и реализација договореног.

"Мини Шенген је будућност региона и основа за економски развој целог региона и сваке земље појединачно. Праву ствар смо урадили и без обзира на неке разлике које постоје кључно је како да грађанима целог региона буде боље", истакао је министар финансија.

 

 

Извор: Танјуг