Вести

Мали: Вратићемо старе дугове наслеђене од претходних власти

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да ће Србија погодности које је остварила успешном продајом обвезница на Лондонској берзи, искористити да врати старе дугове, који су наслеђени од претходне власти.

Мали је оценио да оно што се десило на међународном тржишту, где је Србија продала обвезнице у вредности од милијарду евра по рекордно ниској каматној стопи, можда најважнији догађај везан за домаћу привреду.

Министар је објаснио да је Србија изашла с обвезницима од милијарду евра на период од десет година и добила историјски најнижу стопу од 1,619 одсто на годишњем нивоу у наредних 10 година.

"Ми ћемо те јефтине паре које смо добили у потпуности искористити да вратимо старе скупе дугове који су наслеђени од претходне власти. Цела милијарда иде на то. То је веома мудра одлука, која је одговорно усмерена ка томе да не повећавамо висину нашег јавног дуга, али с друге стране, да јефтине кредите искористимо да вратимо скупе", рекао је Мали.

Указао је да су 2011. и 2013. обвезнице продаване уз каматну стопу од 7,25 одсто.

"Сада је 1,619, што је пет пута ниже, повољније и јефтиније. То показује колико се српска економија променила", рекао је Мали, додајући да је Србија на милијарду коју је емитовала имала тражњу од 6,4 милијарди.

Ипак, министар је рекао да треба бити опрезан.

"Ово је нама први пут да излазимо на међународно тржиште после 2013. године. Прошли смо боље него што смо очекивали", поручио је Мали.

Мали је додао да је на периоду од 10 година Србија уштедела стотине милиона евра, истичући да у Србију верује велики број иневститора на међународном тржишту, који је најжешћи проценитељ успеха економских реформи.

Мали је истакао да је обвезница од 1,619 одсто повољнија по цени и од Мађарске, Румуније и Бугарске, док су, како је навео, Хрвати две лествице изнад по питању кредитног рејтинга.

"Кад упоредите велики део других земаља које су чланице ЕУ, ми смо и од њих бољи. То је огроман, историјски успех", рекао је Мали.

Министар је истакао да је репер на међунарадоном тржишту држава.

"Ако смо успели да остваримо 1,619, сва наша предузећа која за своје инвестиционе пројекте и развој траже додатно финансирање, наћи ће га по много повољнијим условима него што је то било до данас", рекао је Мали.

Министар је нагласио да је премија ризика земље, са овом обвезницом, смањена на историјски најнижи ниво, што је, како је навео, сигнал за инвеститоре да је Србија сигурна земља за улагање.

Министар сматра и да је остварљив циљ да до краја године просечна плата буде 500 евра, као што је најавио председник Србије Александар Вучић.

"Са овим вестима које су везане за емисију обвезница, са стањем у буџету, са скидањем са сиве листе ФАТФ потпуно отварамо нову страницу у нашој економској историји. Ми немамо препрека за даљи развој", поручио је Мали.

Мали је оценио и да је веома важно што је Србија скинута са сиве листе ФАТФ, пре свега због страних инвеститора, и нагласио да таква одлука даје зелено светло за отварање најмање два финансијска поглавља у преговорима са Европском унијом.

"То је поглавље 4, које је везано за слободно кретање капитала, као и поглавље 9, које везано за финансијске услуге", рекао је Мали, истичући да очекује да ће ЕУ отворити та два поглавља у најскорије могуће време.

Осврнуо се и на приватизацију Комерцијалне банке, наводећи да је седам инвеститора заинтересовано за куповину акција те банке.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Прва