Вести

Мартиновић: Циљ нам је да се подједнако развијају сви крајеви Србије

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић посетио је Сенту и најавио улагања и државну помоћ у реализацији важних пројеката у овој општини.

Након одржаног састанка у просторијама Градске куће, где је руководство општине Сента, министра Мартиновића упознало са планираним, неопходним, инвестиционим пројектима и оним који су у току, он је у њиховој пратњи обишао торањ Градске куће и тамошњу ОШ "Стеван Сремац", на чијем постојећем објекту је неопходно извршити санацију и реконструкцију. 

Вредност неопходних грађевинских радова на обнови ове образовне установе се процењује на око 250 милиона динара, јер сем фискултурне сале, која је адаптирана пре неколико година, сви остали делови школе су остали нетакнути још од 1974. године. 

"Заједно ћу са својим сарадницима да информишем и Министарство просвете и Министарство за јавна улагања о томе у каквом се стању налази ова школа и надам се да ћемо заједно пронаћи средства у републичком буџету. Ову школу похађају и Срби и Мађари, те ова наша посета носи и снажну политичку поруку да и даље треба да негујемо добре односе између Срба и Мађара, односно Србије и Мађарске. Показало се да је у последњих неколико година Србији највећи пријатељ у Европи управо Мађарска", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић је указао да Влада Србије има чврсту намеру да и даље негује добре међунационалне односе у целој Војводини, а посебно односе између Срба и Мађара. 

"Наши народи су и кроз историју показали како могу, кад их мука натера, да живе не само једни поред других него једни с другима. Свакако, циљ нам је и да се подједнако развијају сви крајеви Србије, а првенствено они у којима годинама није било неких значајнијих улагања и инвестиција", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић је рекао и да ће се надлежно министарство потрудити да следеће године обезбеди и новчана средства неопходна за наставак реконструкције сенћанске Градске куће, односно њене фасаде и торња. 

Додао је и да локалне самоуправе на нивоу Србије пишу сјајне пројекте, само ове године пристигло је преко две стотине њих, од којих свега неколико није испуњавало тражене услове, те да су у протеклих месец дана започете активности у циљу проналажења додатних средстава у виду донација и гаранта од стране ЕУ и амбасада појединих држава, како би се још више оснажиле локалне самоуправе у земљи.

Основну школу "Стеван Сремац" у Сенти ове школске године похађа око 400 ђака, како на српском тако и на мађарском наставном језику.

 

 

 

Извор: Танјуг