Вести

Матић: Председника Вучића грађани доживљавају као свог

Члан Председништва СНС, народни посланик и председник СО Коцељева, Веран Матић, за „СНС Информатор“ каже да је привредна ситуација у Општини Коцељева таква да на два евра извоза долази само један евро увоза, те да су плате у тамнавском крају по висини у врху Мачванског округа, а у горњој половини у Србији. На питање како су грађани реаговали кад их је председник Александар Вучић посетио шести пут, овог пута у оквиру кампање „Будућност Србије“, одговара да је председника дочекало више од 2.000 грађана и да су му, као и увек, приредили топлу и срдачну добродошлицу.

- Председник Вучић је шест пута посетио нашу Општину, овде га грађани доживљавају као свог и као човека који је највише допринео да Коцељева постане једна од најуспешнијих општина у Србији. На председничким изборима освојио је 80 одсто гласова, што је био један од најбољих резултата у држави. Иначе, Општина Коцељева прва је општина у Србији у којој је СНС освојила апсолутну власт и прва општина у којој су сви кандидати за одборнике са листе СНС постали одборници.

* Шта је најважније што је урађено у Општини, а на чему би још требало да се ради?

- Најважнији је развој привреде и запошљавање, а затим изградња инфраструктуре. Комбинацијом доброг функционисања привреде и запошљавања, а са изградњом квалитетне инфраструктуре, обезбеђује се квалитетан живот грађана. Да би то у потпуности било остварено, доста се уложило и у образовање, здравство, културу, спорт… У будућности требало би обезбедити трајно водоснабдевање са акумулације „Стубо-Ровни“, изградњу пречистача за фекалне отпадне воде, трафостанице 110кV/20kV, акумулационог језера на Тамнави за спречавање поплава и наводњавање, наставак изградње путева, улица, телекомуникација, јавне расвете, нових фабрика и ширење постојеће привреде.

* Колико имате нових инвестиција и каква су очекивања?

- Инвестирање у привреду је најважнији задатак, јер тиме се повећава запосленост и пуни општински буџет, одакле се затим улаже у инфраструктуру. Сва постојећа привреда добро функционише, а привреда је разнолика, од неметала, производње обуће, намештаја, сокова до сточне хране и пиротехнике. Посебно ме радује што се постојећа привреда шири и реинвестира. Ново инвестирање у оквиру привреде је изградња фабрике за прераду воћарских производа и проширење постојеће фабрике за производњу сокова „Rauch“. Инфраструктурно инвестирање првенствено иде у смеру изградње путне мреже, водоснабдевања, електроснабдевања, изградње улица, јавне расвете...

* Коцељева је често била угрожена поплавама у ово доба године. Да ли је сада ситуација другачија? Колико је урађено на заштити од набујалих вода?

- Претходних година гледали смо у небо са страхом. Пет година после великих поплава, уска грла су прочишћена, уклоњено је растиње из водотокова Тамнаве и околних речица, изграђено је неколико преграда на рекама, осигурани су најважнији бујични токови. Покренули смо иницијативу да се на реци Тамнави, у селу Ћуковине, 18 километара уз водно од Коцељеве, подигне брана и формира језеро које би спречавало поплаве, а чијом водом би се заливали усеви. То је највећи пројекат ове врсте у Западној Србији, важан и за општине Уб и Обреновац. До сада су донета планска документа, у складу са свим законским процедурама, а очекујемо да ће ускоро почети оперативни послови.

* Коцељева је позната по предузимљивости жена које су направиле бизнис од припремања зимнице. Да ли локална самоуправа помаже женско предузетништво?

- Наша стратешка одлука је да се отварају радна места. Увидели смо да су жене старије од 40 година, са основном или непотпуном средњом школом, најрањивија категорија која тешко долази до посла. Знамо да је већина тих жена некада радила у „Воћару“, који је престао да постоји. Искуства у припреми зимнице у комбинацији са рецептима мајки и бака, довела нас је до идеје да жене широј јавности представе своје умеће. Покретање Фестивала зимнице допринело је више бољем положају жена него стотине округлих столова или конференција посвећених њиховом бољем материјалном и друштвеном положају.

* Како данас изгледа Фестивал зимнице?

- Коцељева је дуги низ година имала пољопривредну изложбу на којој су сељаци излагали производе. Ослонили смо се на сопствене снаге и на квалитетне пољопривредне производе, а програм је допуњен низом пратећих садржаја. Већ од прве године, пре више од деценију, манифестација је наишла на велико интересовање грађана и гостију. Поред изложбе домаће радиности, укључили смо и пчеларе. То је подстакло значајно повећање броја пчелињих друштава, повећани су засади паприке, парадајза и другог поврћа... Наше вредне домаћице брижљиво су пуниле тегле, а наши стручњаци били су им на услузи са саветима и стручном помоћи. У оквиру пратећих манифестација, имамо смотру фолклора, такмичење у припреми гулаша, надвлачењу конопца... Привукли смо велики број гостију, али смо се трудили, и сматрам и да смо успели, да манифестација не буде вашар, већ значајна привредна смотра. Фестивал зимнице је сваке године масовнији, а велику подршку имамо од председника Републике и председнице Владе Србије, који су манифестацију препознали као квалитетну, о чему сведочи и близу 30.000 посетилаца.

 

 

 

Извор: СНС Информатор