Вести

Михајловић: Eнергетска безбедност и заштита животне средине иду заједно

''Нема даљег напретка ако не уђемо у воз енергетске транзиције, али уједно и водимо рачуна о животној средини. Важно је да обезбедимо енергетску стабилност, али и да сачувамо животну средину, у коју се није улагало колико је било потребно. Наша визија је зелена Србија, да за петнаестак година 40% производње електричне и топлотне енергије долази из обновљивих извора, а да до 2050. године будемо потпуно зелена Србија'', изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић. 

Михајловић је на 13. годишњој конференцији о економским реформама у Србији истакла да је Министарство припремило четири закона у области рударства и енергетике које ће Влада ускоро усвојити. 

''Припремили смо потпуно нови закон о обновљивим изворима енергије, увели нове појмове попут аукција, могућности да потрошачи буду и произвођачи, да градимо соларне панеле. Други правац, који треба да постане национални циљ, јесте да смањимо потрошњу електричне и топлотне енергије. Ми ћемо помоћи кроз Фонд енергетске ефикасности, то не сме да буде спорадично. Све реформе које хоћемо да спроведемо могуће су ако радимо заједно - министарства, привреда, невладин сектор и међусродни партнери. Били смо 184. у свету по издавању грађевинских дозвола, захваљујући заједничком раду данас смо девети'', рекла је Михајловић. 

Говорећи о најважнијим реформама које је Србија спровела, Михајловић је рекла да је држава показала да сваке године може да поправи услове пословања и да без сарадње са привредом то није могуће. 

''Прошла година је била тешка за цео свет и наредне деценије сигурно неће бити исте. За нас је важно да наставимо да унапређујемо услове пословања, зато смо усвојили и Акциони план за 2021-2023. годину. У оквиру тог плана усвојен је и Закон о стечају и стечајним управницима. Важан је и Закон о катастру и електронско оглашавање и преузимање докумената. Слушали смо привреду и радили заједно. Данас могу да кажем да ниједан инвеститор није отишао из Србије у 2020. години. Али, није довољно да будемо девети у свету само по издавању грађевинских дозвола, морамо да унапредимо и друге области пословања. Честитам вам на 13. ''сивој књизи'' и надам се да ће четрнаеста бити са мање препорука”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг