Вести

Михајловић: Градимо нових 250 км ауто-путева и регионално повезујемо Србију

"Захваљујући вашингтонском споразуму, који су договорили председници Александар Вучић и Доналд Трамп, наставићемо улагања у инфраструктуру и бољи живот целог региона. За Србију је стратешки важно да се повеже са свим земљама региона, јер то доноси нове инвестиције и квалитетнији живот грађана и грађанки", изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла и да је Србија у претходних неколико година изградила 350 км нових ауто-путева, да сада имамо 924 км ауто-пута, као и да ће до краја следеће године бити готове деонице од Kрушевца до Појата и од Чачка до Пожеге.

"Србија тренутно гради 250 км нових ауто-путева. Градимо Моравски коридор, ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница, деоницу од Чачка до Пожега, ауто-пут ка БиХ Сремска Рача-Kузмин, а јуче смо потписали и комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора. Градимо и брзу пругу од Београда до Будимпеште, али је једнако важно да имамо брзу пругу и до Ниша, за коју очекујем да следеће године потпишемо уговор. Реализујемо инфраструктурне пројекте вредне 16 милијарди евра", изјавила је Михајловић.

Потпредседница Владе додала је и да је за нашу земљу значајно да има што више различитих инвестиција и капитала, те да ће кроз сарадњу са Америчком међународном финансијском корпорацијом (ДФЦ) бити реализовани пројекти изградње "ауто-пута мира" до Приштине, као и пруга Ниш-Мердаре-Приштина.

"За прву деоницу ауто-пута, вредну 220 милиона евра, новац је обезбеђен кроз Европску инвестициону банку и Европску банку за обнову и развој. Kрајем октобра или почетком новембра биће расписан међународни јавни позив, очекујем да до краја године добије извођача и да у марту 2021. започну радови на овој деоници дугој 33 км. Пројекти са ДФЦ вредни су такође неколико милијарди евра, радимо документацију и верујем да ћемо следеће године разговарати о конкретним уговорима", рекла је Михајловић.

 

Верујем у одлуке председника Вучића, нова влада да буде још боља и ефикаснија

Михајловић је рекла да је подржала предлог лидера напредњака Александра Вучића да мандатар за састав нове владе буде Ана Брнабић јер верује у одлуку председника странке чији је члан.

Михајловић је рекла да верује да ће врло брзо тема бити, не да ли је неко дигао руку или није на Председништву СНС за предлог председника странке, већ каква ће нова влада бити.

"Подржала сам предлог Вучића јер верујем у одлуку председника странке чији сам члан. Са друге стране, мислим да ће врло брзо постати нешто друго тема од тога да ли је неко дигао руку или није", рекла је Михајловић.

Истиче да је много важније каква ће влада бити и да се тиме руководио и председник СНС Вучић, то јест тиме да ли влада може да буде ефикасна и доноси брзо резултате.

"Ту нема емоција, ту смо да радимо за грађане, сваки министар у влади", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва