Вести

Михајловић: Градимо прву брзу пругу у југоисточној Европи

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је данас да ће модернизација железнице омогућити да Србија постане незаобилазна рута и у железничком саобраћају и да заједнички пројекти са Руским железницама доприносе том циљу.

Радиће се и пројектна документација за наставак реконструкције барске пруге, од Ваљева до границе са Црном Гором, а почетак тих радова очекује се 2021. године.

Михајловићева и председник Србије Александар Вучић обишли су данас градилиште вијадукта Чортановци, на деоници Стара Пазова - Нови Сад, а обиласку су присуствовали и покрајински премијер Игор Мировић и амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко.

"Србија и Русија имају не само пријатељске односе, него и одличну економску сарадњу, нарочито у области инфраструктуре. О томе говори и чињеница да заједно реализујемо највећи железнички пројекат у Европи, изградњу деонице од Старе Пазове до Новог Сада, која ће бити део прве брзе пруге у југоисточној Европи", рекла је Михајловићева.

Михајловићева је нагласила да је за Србију важно да модернизује комплетан железнички Коридор 10 и да се боље повеже ка југу и са Северном Македонијом и Грчком.

"Припремамо и нове пројекте које ћемо радити са Руским железницама. Идуће године почеће изградња новог диспечерског центра на железници, а наредних месеци радиће се и пројектна документација за наставак реконструкције барске пруге, од Ваљева до границе са Црном Гором, где очекујемо да почнемо радове 2021. године", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг