Вести

Михајловић: Коридор 10 готов, у суботу га пуштамо у саобраћај

„Јужни крак Коридора 10 од Мађарске до Северне Македоније комплетно је готов и у суботу ћемо га свечано пустити у саобраћај. Направили смо ауто-пут за народ и показали да умемо да завршимо ствари, као што смо и обећали“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она је истакла да је Србија коначно повезана ауто-путем од Хоргоша до Прешева и да је изграђен најсавременији ауто-пут, по свим европским и светским стандардима, те да ће отварање Коридора 10, последње деонице кроз Грделицу, омогућити много већи проток саобраћаја.

„Грделица је грађевинско ремек-дело и најтеже градилиште у Европи. Било је пуно проблема, измештали смо реку и део железничког коридора, на деоници се налазе два најдужа тунела, Манајле и Предејане, 36 мостова, од којих је мост Врла висок 62 метра, урађено је седам км нових косина и изграђени алтернативни путеви. Много посла је иза нас, било нам је важно да завршимо ауто-пут пре сезоне, јер смо га градили за грађане ове земље“, рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе рекла је да је Србија данас препозната као најбржа рута и да је 2018. кроз нашу земљу прошло 56 милиона аутомобила, односно 20 милиона више него 2014. године.

„Завршавамо коридоре, то је важно за нашу земљу и нове инвестиције, и почињемо градњу нових. Сутра крећу радови на изградњи Коридора 11 од Прељине до Пожеге, на лето нас очекује почетак радова на ауто-путу ка БиХ од Сремске Раче до Кузмина, као и Моравског коридора, веома важног за Србију јер ће повезати Коридоре 10 и 11 и велике градове у централном делу земље“, рекла је она. Михајловић је додала да је Србија данас стабилна држава, са стабилним буџетом и економијом, што нам даје могућност инвестирања у инфраструктуру.

„Коридор 10 нам је велика школа. Више ниједан пројекат не започињемо док све није унапред припремљено – планови, пројектно-техничка документација, експропријација. Нема непредвиђених околности“, рекла је она.

 

 

извор: Прва тв