Вести

Михајловић: Повезивањем са регионом Србија ће бити незаобилазна рута за пренос енергије

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је 2021. година важна за сектор енергетике, због усвајања нових закона, реорганизације јавних предузећа и новог плана инвестиција у енергетици.

"Доносимо, између осталог, нови закон о обновљивим изворима енергије који ће дати нови поглед на то како користимо обновљиве изворе енергије. Уместо повлашћених цена, ићи ће се на аукције и имаћемо већу прегледност и конкуренцију између произвођача и веће искоришћење ОИЕ. Постоји потреба и да се измени и закон о енергетској ефикасности, јер Србија данас “кроз прозор” и кроз енергетски неефикасна постројења баца енергије колико једна електрана произведе за целу годину. Омогућићемо преко нове Управе за енергетску ефикасност да привредни субјекти и домаћинства добију помоћ у новцу и да у одређеном периоду учине своје станове, зграде, индустријска постројења енергетски ефикасним", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је потребно не само да имамо довољно електричне енергије, него и да она буде доброг квалитета.

"Процена је да ћемо наредне три године уложити око 350 милиона евра само у дистрибутивну мрежу. Велика је штета што у ЕПС-у није било довољно инвестиција у претходним годинама. Прави се нови  план инвестиција у ЕПС-у и потребан је инвестициони бум да би ЕПС у наредних шест, седам година ишао у корак са свим електропривредама у Европи", навела је Михајловић.

У гасном сектору, Михајловић истиче да тежиште треба да буде на повезивању са регионом. 

"Ускоро почињемо радове на гасној интерконекцији Ниш-Димитровград, а треба да размишљамо и о интерконекцијама и ка Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, као и да направимо гасовод ка Приштини. Укупна улагања за ове интерконекције износе око 350 милиона евра, а реч је о више од 200 километара гасовода који нас повезују са целом Европом. Кад је у питању електрична енергија на високом напону, "Електромрежа Србије" гради Трансбалкански коридор којим се повезујемо са свим земљама у окружењу на високом напону. То за Србију значи и додатне приходе, али и да можемо да будемо незаобилазна рута за пренос енергије и енергената, као што смо већ у саобраћају", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће се у деценијама испред нас смањивати производња електричне енергије из термоелектрана, што не значи њихово гашење за пет или десет година већ да ће се постепено повећавати удео производње из средњих и великих хидроелектрана. 

"To ће донети нова радна места и нове инвестиције, али са друге стране имаћемо и "зелени" развој, који није оптерећен штетним емисија. Не заборавимо да ћемо 2050. године, ако то не будемо радили, плаћати милијарду евра због тога што производимо струју из термоелектрана", навела је Михајловић.

Говорећи о реформисању јавних предузећа, Михајловић је рекла да је ЕПС већ прихватио и почео да спроводи план реорганизације, односно да ЕПС и ЕПС Дистрибуција функционишу као два одвојена предузећа. Исто то, како је навела, мора да деси и у "Србијагасу", који треба да раздвоји делатности, али и да направи реалан план инвестиција. 

"Превише новца држава "упумпава" у "Србијагас" а да за резултат нема снажно и профитабилно предузеће. Свега и свачега је било у "Србијагасу", и тражила сам и од ДРИ да провери пословање тог предузећа. "Србијагас" је државна компанија и не постоји ниједно предузеће где директор има примања 33.000 евра. Министарство је урадило оно што је у нашем оквиру, предложили смо одређене промене, оне су усвојене и иза тога је стала цела Влада. Ако будемо уочили да неко не поштује одлуке Владе, предложићу смене и у том предузећу, а све даље мора да буде одлука Владе", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг