Вести

Михајловић разговарала са амбасадором Турске

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са новим амбасадором Турске у Србији Хамијем Аксојем о сарадњи две државе у енергетском и рударском сектору.

Михајловић је пожелела добродошлицу Аксоју и истакла да има пуно простора за сарадњу са турским компанијама у енергетици и рударству, као и да Србија и Турска имају добре билатералне односе захваљујући и пријатељству два председника.

"Као што смо у претходном ресору кроз грађевинарство и инфраструктуру остварили одличну сарадњу са турским компанијама, нема разлога да више ваших фирми не инвестира и у овај стратешки важан сектор. Парламент је недавно усвојио четири нова закона у овој области и они представљају базу за зелену агенду, декарбонизацију и енергетску транзицију. Поред тога, Министарство ће ускоро представити и Књигу пројеката у енергетици и рударству, процењене вредности око 16 милијарди евра. Турске компаније су добродошле да инвестирају и раде у Србији", поручила је Михајловић.

Хами Аксој је рекао да преко 1.200 турских компанија ради у Србији, али да треба да их буде више у енергетском и рударском сектору.

"Жеља нам је да заједнички развијамо конкретне пројекте у енергетици и рударству, посебно када је реч о обновљивим изворима енергије", рекао је он.

 

 

 

Извор: Танјуг