Вести

Михајловић: Србија и Светска банка партнери у зеленој транзицији

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са регионалном директорком Светске банке за западни Балкан, Линдом ван Гелдер, о подршци Светске банке у процесу енергетске транзиције и новим инвестицијама у области енергетике и рударства.

Михајловић је рекла да је Србија усвојила четири нова закона у области енергетике и рударства, који представљају први корак у енергетској транзицији, као и да се креће с израдом кључних стратешких докумената, укључујући нову стратегију развоја енергетике до 2050. године и националног интегрисаног плана за климу и енергетику.

"У припреми је и нови план инвестиција који ће омогућити да градимо нове енергетске капацитете који ће осигурати енергетску безбедност Србије у наредним деценијама. Подршка Светске банке веома је значајна како бисмо успешно управљали процесом енергетске транзиције, као и са становишта нових инвестиција", рекла је Михајловић.

Ван Гелдерова је рекла да је у претходном периоду постигнут добар напредак у сарадњи Србије са Светском банком и да очекује успешан наставак те сарадње, пре свега у области зелене транзиције.

Састанку је присуствовао и директор Канцеларије Светске банке за Србију, Стивен Ндегва, као и регионални менаџер Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) за централну и југоисточну Европу, Ари Наим.

 

 

 

Извор: Танјуг