Вести

Михајловић: Србија је зрело друштво за више жена у политици

Србија је данас довољно зрело друштво да има родну равноправност на делу и једнаке шансе и за жене и за мушкарце и зато мислим да је предлог председника Александра Вучића да имамо половину жена у Влади добра, рекла је потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић.

Михајловић је подсетила да је у време када је Вучић био премијер настало и Координационо тело за родну равноправност са циљем да се жене више укључе у политички, привредни, друштвени и културни живот земље.

Михајловић је такође указала је да је Србија по питању учешћа жена у политичком животу изнад европског просека, о чему говори и Индекс родне равноправности, као и да је потребно да се ова тема спусти на локални ниво.

"Направили смо важне кораке, али морамо да радимо сви више јер жене јесу највећа маргинализована група на свету. И зато је важно што ћемо имати два нова министарства. Треба нам више толеранције, то није само исправно и људски, то мора да се подразумева. Да се различитости подразумевају и да не буде шокантна вест да имамо 50 одсто министарки. Важно је да се боримо против стереотипа и подела на мушка и женска занимања, и да стварамо једнаке услове и за жене и за мушкарце", истакла је Михајловић.

Михајловић је додала и да нема ништа протв квота јер су то степенице које женама омогућавају да се појаве на политичкој сцени.

"Важно је да имамо више жена тамо где се доносе одлуке и опредељују финансије. Жене су двоструко више оптерећене неплаћеним пословима и за разлику од мушкараца, немају времена да се додатно усавршавају, буду конкурентне на тржишту рада или одвоје време за себе. Србија је решена да даље напредује и сигурна сам да ћемо са новом Владом која мора да буде још боља и ефикаснијам ухватити још већи замајац", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС