Вести

Михајловић: У борби са организованим криминалом нема одустајања ни селективности

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да у борби против организованог криминала не сме бити селективности и да верује да држава може да се избори са овом претњом.

''Нормално је да сви буду узнемирени кад имамо информације о прислушкивању и праћењу председника државе и његове породице, и на крају и о покушају организовања убиства председника. Свака част полицији јер су криминалци иза решетака, али то није крај. Борба са организованим криминалом подразумева да се открију и сви они који су били повезани са криминалцима у државним органима, јавним предузећима или неким другим институцијама'', рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да организовани криминал утиче и на стабилност и на економску безбедност, а да се као земља тренутно боримо и за здравствену безбедност.

''Србија мора да буде земља у којој ће организовани криминал бити искорењен и верујем да држава то може и да спроведе. Заиста верујем да неће бити селективности и да не сме бити одустајања'', навела је Михајловић.

Михајловић је рекла да је Српска напредна странка велика политичка организација која броји 600.000 чланова и чланица, и да то да ли је неко у Странци или није нема никаквог значаја у борби против организованог криминала.

''Они који су радили против своје државе за мене су престали да буду део Српске напредне странке и верујем да неће ни бити део Српске напредне странке'', рекла је Михајловић.

 

Kада је цео свет стао, жене нису

''Србија је данас пример многим земљама у Европи и свету по родној равноправности. Показали смо да имамо политичку вољу и подршку, данас имамо родно одговорну Владу и 11 министарки, једни смо од ретких који су увели родно одговорно буџетирање, први ван Европске уније и Индекс родне равноправности. Ипак, још много је посла пред нама и морамо да радимо брже, јер једнаки услови за живот и рад значе бољитак за цело друштво'', изјавила је Михајловић.

Михајловић је, поводом обележавања Међународног дана жена рекла да је то дан борбе за женска права и да морамо више да радимо са младима, да им објаснимо да 8. март није само честитка мајци, већ борба за једнака права.

''Држава је ту да ствара услове и закони које припремамо јесу основни услов. Нови закон о родној равноправности који спремамо донеће и то да неће моћи више да вас питају о приватном животу, да ли ћете и када да рађате, да вас сексуално узнемиравају или вам дају отказ ако сте на трудничком и породиљском одсуству. Обезбедићемо и равноправно учешће жена у управљачким и надзорним одборима, а за оне који не поштују закон предвиђене су казне. Не бих се враћала у прошлост, када смо имали опструкције оних који нису разумели да једнаке могућности значе напредак друштва, верујем да ћемо у мају имати закон о родној равноправности у парламенту'', рекла је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на пандемију корона вируса, рекавши да су жене и сада оптерећеније и у тежем положају.

''Жене неплаћене послове дневно раде четири сата дуже. У пандемији, када је цео свет стао, оне нису. Жене су у првим линијама борбе и као медицинске раднице, запослене у социјалним установама, старачким домовима, трговинским радњама. Важно је да објаснимо да је данашњи дан посвећен и женама које су пре 100 година марширале Њујорком, Kлари Цеткин која се борила да жене могу да гласају и да имају већа права. Много смо постигли, али то није довољно, морамо брже'', закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1