Вести

Михајловић: У сарадњи са НР Кином радимо бројне инфраструктурне пројекте

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић разговарала је с делегацијом Савета за развој трговине Хонгконга и делегацијом кинеских компанија о инфраструктурним пројектима који се реализују и могућностима за сарадњу на новим пројектима у Србији.

Потпредседница Владе је рекла да су кинески привредници посебно похвалили услове пословања у Србији, а да је порука српске стране била да жели још више кинеских инвестиција, које ће у Србију донети нова знања и нове технологије.

"Србија и Кина имају не само пријатељске и добре билатералне односе, него и све боље економске односе, а чињеница је да највише кинеских инвестиција имамо управо у области инфраструктуре. Данас смо први пут имали у посети једну велику заједничку делегацију НР Кине из Хонгконга, са којом смо разговарали о инфраструктурним пројектима које радимо заједно са Кином, као и о потенцијалним новим пројектима", рекла је Михајловић.

Она је навела да резултате сарадње са НР Кином грађани већ могу да виде у ауто-путевима који се граде, мостовима, као и на железници...

Укупна вредност пројеката које Србија реализује са Кином износи близу седам милијарди евра, а вредност потенцијалних пројеката, укључујући и пројекат метроа, преко осам милијарди евра, навела је министарка.

Укупна вредост пројеката са Кином у области саобраћајне инфраструктуре износи више од 7, 5 милијарди евра, а од тога су око 1, 5 милијарди евра пројекти у реализацији углавном на Коридору 11 и брзој прузи Београд-Будимпешта.

 

Најважније питање како ћемо финансирати пројекат

Михајловић је изјавила да је изградња метроа у Београду велики и скуп пројекат и да је најважније питање како ће се финансирати, и најавила да ће данас о томе почети разговори.

"Разговараћемо и о структури цене и једне и друге линије, односно започети разговоре како ћемо то финансирати", рекла је Михајловић.

"Пројекат метроа је најважнији пројекат за град Београд, али једнако је важан и за Србију. Процењена вредност инвестиције за две линије, према студији изводљивости коју је радила француска компанија, износи 4,4 милијарди евра и то је огроман новац", рекла је Михајловић.

Она је навела да ће данашњем састанку присуствовати и министар финансија, представници града, француске компаније "Ежиз" и кинеске "Power Construction Corporation of China".

"У јавности се сада више прича где је која станица, али важнија тема је да видимо како ћемо исфинансирати те две линије. Град Београд то не може сам, а неспорно је да нам треба. Питање свих питања код метроа су услови финансирања, односно начин на који ћемо извршити финансирање. Данас ћемо о томе бар започети разговоре", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг