Вести

Михајловић: Ускоро јавна расправа о националном плану за енергетику

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после састанка Управног одбора за израду националног интегрисаног плана за климу и енергетику, да ће усвајањем овог документа Србија одредити правац и структуру развоја енергетског сектора. Михајловић је рекла да ће предлози плана бити ускоро представљени јавности и да је потребно да се чују све сугестије и коментари, јер је то питање свих грађана и грађанки.

"Када је реч о томе како ће изгледати наш енергетски микс у наредним годинама и деценијама, постоје два најважнија стратешка документа која ће одредити пут развоја, а то су стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику. Србија од прошле године ради на доношењу ова два документа, која ће усагласити развој енергетике, одредити структуру енергетског микса и водити рачуна о здрављу животне средине, али не од данас до сутра, већ до 2050. године", изјавила је Михајловић после састанка Управног одбора интегрисаног националног плана за климу и енергетику, на којем су, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали и представници Министарства финансија, Министарства заштите животне средине, Министарства за европске интеграције и Делегације ЕУ у Србији.

Михајловић је рекла да је одржано више од 50 састанака у различитим форматима, на којима су учествовали представници више министарстава, јавних предузећа, али и ЕУ, Енергетске заједнице, ЕБРД и да ће од почетна 33 радна сценарија бити представљено шест.

"Национални интегрисани климатски и енергетски план биће ускоро представљен јавности кроз неколико сценарија, који ће показати како стручна јавност, Влада Републике Србије, ЕУ виде структуру енергетског микса до 2050. године. Звезда водиља јесте унапређење енергетске ефикасности, што је један од стубова наше енергетске политике, јер тиме чувамо животну средину и штедимо енергију. Такође, повећање изградње капацитета који користе ОИЕ, говоримо и о реверзибилним ХЕ, зеленом водонику, складиштима енергије. Све што постоји у сценаријима биће колико год је потребно на јавној расправи, јер се ово не тиче само академске, стручне јавности, професора, министарстава, већ је важно за сваког грађанина и грађанку Србије и желимо да чујемо свако мишљење, предлог и сугестију", поручила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг