Вести

Михајловић: Ускоро посебан закон о обновљивим изворима

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је припрему посебног закона о обновљивим изворима енергије, како би се они користили много више него до сада, с обзиром на велики потенцијал Србије у тој области, као и оснивање великог фонда за енергетску ефикасност.

Михајловић је рекла да је пропис о обновљивим изворима енергије потпуни новитет, јер су обновљиви извори енергије сада део Закона о енергетици.

"Када питате људе у министарству, они ће вам рећи да готово 27 одсто јесте производња из обновљивих извора енергије, али они ту рачунају и велике хидреоелектране. Када изузмемо велике хидроелектране, оно што је биомаса, геотермална енергија, соларна енергија, онда ћете видети да је то неких 4,5 одсто", рекла Михајловић.

То је, сматра, стварно јако мало у односу на све друге државе и у односу на потенцијал који Србија има.

"Србија има огроман потенцијал у биомаси, у геотермалним изворима, у соларној енергији, али га очигледно до сада није искористила. Ми ћемо тим законом покушати да направимо простор, амбијент да се обновљиви извори енергије много више користе", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће бити промењен досадашњи систем фид-ин тарифа и да ће бити уведене аукције за енергију из обновљивих извора.

"Неће више бити фид-ин тарифа, то значи да колико год да ви произведете држава вам плати пошто ставите ту енергију на мрежу, него ће бити такозване аукције које данас свуда у свету постоје, а то значи да постоји конкуренција и између оних који производе ту енергију из обновљивих извора енергије", рекла је Михајловић.

Посебна пажња ће се, како је рекла Михајловић, обратити на когенерацију, односно на производњу и електричне и топлотне енергије у исто време, јер је то, пре свега, јако ефикасно.

"Оно што је, такође, новитет у законима јесте прављење једног великог фонда за енергетску ефикасност. Он је до сада био јако мали и постојао у оквиру министарства. То је био мали новац у односу на могућности да подигнете енергетску ефикасност", рекла је Михајловић.

Навела је да је план да се фонд пуни најмање новцем из буџета, а много више из свих других међународних фондова које можемо обезбедити.

"Желимо да се окренемо, пре свега, домаћинствима, дакле, не само јавним зградама, великим зградима где може свакако да се уради много да би се повећала енергетска ефикасност, него домаћинствима", рекла је Михајловић.

Како је навела Михајловић, у просеку се у Србији "баци" 40 одсто електричне и топлотне енергије зато што домаћинства немају добра врата, прозоре и изолацију зидова.

Нагласила је да ће држава кроз тај фонд да постави као национални циљ и националну политику број један покушај да смањимо трошење енергије јер, како је рекла Михајловић, о њој морамо да водимо рачуна.

Михајловић је навела да многи закони из области енрегетике и рударства нису мењани више од шест и седам година, а да се за то време много тога променило.

"Сада причамо о енергетици и животној средини као нечему што нормално иде заједно, пре седам година то није било тако", рекла је Михајловић.

Сви закони из тих области, како је рекла Михајловић, потпуно ће бити промењени како би се прилагодили новим зеленим агендама.

Михајловић је нагласила да ће изменама закона бити направљен простор за потпуну дигитализацију свега што се дешава у Министарству рударства и енергетике.

"Неће више бити тога да се достављају документи, да се траже истражна права, дозволе и решења, све ће бити електронски као што постоји електронска грађевинска дозвола. Прилагодићемо се и свим европским директивама којима се до сада нисмо прилагодили", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг