Вести

Михајловић: Заједно у борби против насиља над женама и девојчицама

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је после уручења уговора за финансирање пројеката организација цивилног друштва које пружају специјализовану услугу подршке СОС телефон, да само заједничким радом Координационог тела, партнера у реализацији пројекта, Амбасаде Шведске и УНДП и представника невладиног сектора, борба против насиља над женама може бити ефикаснија.

"Јавност можда и не зна да је од почетка године 11 жена изгубило живот у породичном и партнерском насиљу, а 14 деце остало без мајки. Имамо добре законе, а у њиховој примени морамо заједно сви да учествујемо. Такође је важно да заједно са ОЦД у борби против насиља над женама и девојчицама укључимо и друге ресоре у Влади и да од малих ногу учимо нашу децу да је насиље недопустиво, да се о томе говори у вртићима, да пошаљемо поруку да нема насилних, нема неравноправних, то се постаје. Само тако наше друштво може да иде напред и обезбеди бољу будућност свим девојчицама и дечацима", истакла је Михајловић.

Франсин Пикап, стална представница УНДП, захвалила је потпредседници Владе и председници Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорани Михајловић, на сарадњи и истакла да ће се наставити заједнички рад на охрабривању жена да пријаве насиље.

"Србија је постигла до сада одличне резултате, али и даље је дуг пут пред нама и имамо много посла. Један од задатака биће и пружање континуиране подршке организацијама које својим искуством могу да унапреде борбу против насиља. Сада више жена пријављује насиље, 30 одсто више током пандемије, али и даље имамо случајеве када се жене не одлуче на тај корак и у томе им морамо помоћи", рекла је она.

Ола Андерсон, шеф Одељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске, истакао је да је програм сарадње који постоји добра основа за унапређење борбе против насиља.

"Искорењивање насиља над женама поклапа се с нашим основним принципима спољне политике. Овај програм је добар јер пружа могућност локалне, централне институционалне подршке организацијама које се боре против насиља", рекао је Андерсон.

Уговори за финансирање пројеката, чија је укупна вредност 40.000 долара, уручени су представницама осам организација из целе Србије. Ана Саћиповић из Удружења "Освит" у Нишу и Ивана Николић Зелић "Из круга - Војводина", у име организација су захвалиле на помоћи и подршци у раду коју добијају од Координационог тела за родну равноправност.

 

 

Извор: Танјуг