Вести

Мировић: Важно нам је заједништво како бисмо сачували оно највредније

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је у Новом Саду реконструисан и адаптиран објекат Завода за културу војвођанских Русина, за шта је Покрајинска влада издвојила укупно 26,2 милиона динара.

"Важно нам је заједништво, како бисмо сачували оно највредније, оно што чини Војводину препознатљивом, и најбогатијим делом наше земље и једним од најбогатијих делова Европе. Под овим домом, савремени русински ствараоци, чланови Националног савета, културни посленици и сви други неговаће и учиниће русинску културу и језик видљивијим“, изјавио је Мировић.

Покрајинска влада, како је подсетио Мировић, учинила је много тога како би се унапредио живот националних мањина у Војводини. Између осталог, у току је реконструкција Етнографског музеја Румуна у Торку, пре неколико недеља обезбеђена је кућа за буњевачку националну мањину у Суботици, приводи се крају унутрашње уређење куће Бана Јелачића, ради се на томе да се у Форуму у Новом Саду обезбеди додатни простор за мађарску националну мањину, а у Ловћенцу је отворен Дом културе.

Мировић је истакао да Покрајинска влада у континуитету улаже знатна финансијска средства у установе које имају за циљ очување језика, писма, традиције, културе и идентитета националних мањина које живе на теритиорији АП Војводине.

"Ове године смо издвојили рекордна средства за рад националних савета, издаваштво и друге области у којима се националне мањине боре да, заједно са свима нама, представе оно најбоље што баштине", рекао је Мировић.

 

 

 

Извор: Танјуг