Вести

Мировић: Значајни кораци у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се на Конференцији српских националних организација из земаља региона, која се одржава у Матици српској, а на којој учествују организације из Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.

Поздрављајући учеснике скупа, Мировић рекао је да је Покрајинска влада у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона.

„Учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали са матицом. Ово је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију“, рекао је Мировић, оцењујући да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године.

Мировић је подсетио на то да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао Војводину и Републику Српску и који је донео конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде и повезивања локалних самоуправа.

„Наставили смо са издашнијом финансијском подршком нашим институцијама у Мађарској и Румунији, помогли смо организацијама у Хрватској, а први пут Покрајинска влада помогла је и српске институције у Црној Гори“, реко је Мировић.

Мировић је навео да постоји потреба за конкретнијим учешћем на пројектима очувања наше баштине, пре свега на територијама Албаније и Македоније.

„Темама опстанка и очувања идентитета нашег народа увек ћемо се бавити и бићемо увек поносни на то што помажемо српски народ и његове установе и организације у земљама у окружењу“, истакао је Мировић.

 

 

 

Извор: Танјуг