Вести

Недимовић: 2.500 младих пољопривредника биће исплаћено са по 12.000 евра

Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да очекује да ће средства државне подршке по конкурсу министарства за 2.500 младих пољопривредника бити подстицај да буду још бољи произвођачи.

Приликом обиласка газдинства Јована Лазаревића у месту Кујевица у општини Владимирци, Недимовић је нагласио значајно што подршка од по 12,5 хиљада евра иде младим пољопривредницима који су највише у воћарству, сточарству и повртарству јер је за ту производњу потребна радна снага.

"Конкурисали су млади пољопривредници из свих области али се по правилнику највише бодовало воћарство, повртарство и сточарство јер је наш циљ био да у тим најтежим физичким пословима људи добију новац. Да купе машине да би олакшали себи посао као што је овде Јован урадио са садилицом", рекао је Недимовић.

Додао је да су који бод више добили млади пољопривредници који су завршили пољопривредне школе јер је циљ да се струка укључи.

"Да се не сведе све на то колико имаш година, него да повежемо знање, младост и потребе Србије", рекао је Недимовић.

После данашњег објављивања ранг листе, тече рок за жалбе, а затим ће уследити исплата новца младим пољопривредницима који би требало да га добију до Светог Николе.

Како је министар истакао подршка ове године младим пољопривредницима укупно је већа него по конкурсима у последње три године.

Недимовић је најавио и велики пројекат са Светском банком од марта месеца који ће бити усмерен на подршку сточарству, воћарству и повртарству.

"Тај ће пројекат подразумевати да је 50 посто грант, 40 посто кредит, а 10 посто учешће. Јако је важно да пољопривредници пола новца добијају унапред да би се читава прича завртела", рекао је Недимовић и додао да је на располагању за тај пројекат 38 милиона долара.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва