Вести

Обрадовић: Peформа јавне управе је дугогодишњи процес

Реформа јавне управе је процес који је започео давно, а сигурно се неће завршити с Маријом Обрадовић. Надам се да ће се неки преломни кораци реализовати у мом мандату и да ћемо се у том смислу приближити најефикаснијим европским државама, рекла је у интервјуу Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

Обрадовић тако одговара на наше питање - хоће ли имати довољно времена да покаже резултате будући да су наредни избори најављени већ за годину и по. О томе да ли се спрема за изборе, рекла је:

- Што се тиче моје матичне странке, СНС, председник Вучић је био јасан око термина, циљева и онога што се очекује од нас. Избори су демократска тековина и ми смо увек спремни за њих, за разлику од наших политичких опонената, који имају неке друге идеје. Већинска подршка бирача и резултати постигнути на економском пољу и у борби са вирусом корона веома нас охрабрују, али и обавезују.

* Да ли, по вашем мишљењу, СНС треба на изборе да изађе у коалицији са социјалистима и са Шапићем или самостално?

- Ову врсту одлука доносе највиши органи странке и, ако је судити по резултатима недавних избора, али и ситуацији на терену, СНС не треба предизборни партнер.

Међутим, наша странка је показала на претходним изборима да је спремна да подели одговорност са свима онима који уживају подршку грађана и имају представнике у Народној скупштини, јер је у питању принцип да је отаџбина светиња и да нико нема тапију на њу, поготово када се налази у овако тешким и бременитим временима.

* Прошло је два месеца од када сте на челу Министарства државне управе и локалне самоуправе. Какву сте ситуацију затекли?

- Ситуација је била ужурбана, са многим покренутим пројектима и процесима кључним за наставак реформе јавне управе.

Та реформа је процес који је започела министарка Кори Удовички, затим Ана Брнабић и Бранко Ружић и сви смо свесни чињенице да то није лак и једноставан процес и да се ради о невероватно великој количини реалних проблема. Можда је најтеже променити људску свест, а ми то овде радимо и надам се да ћемо видети крај тог реформског процеса, Србију као једну модерну земљу с ефикасном јавном управом, прилагођену грађанима и дигиталном окружењу.

* Ваш мандат неће бити пун, избори су најављени за 2022. Шта ће вам бити приоритети?

- Ускоро усвајамо нову стратегију реформе јавне управе и ову годину ћемо посветити наставку реформе система плата, увођењу и промоцији свих погодности електронске управе и оснаживању локалних самоуправа.

Мој је циљ да сви градови и општине у Србији виде Министарство као свој сервис, место где ће доћи и изнети своје идеје и проблеме, а ми ћемо учинити све да им помогнемо у њиховом превазилажењу. Увела сам редовне сусрете са челним људима локалних самоуправа четвртком и већ су се искристалисали одређени пројекти који ће донети позитивне промене грађанима.

Буџетски фонд за Програм за локалне самоуправе за 2021. је тежак 460 милиона динара и кроз њега ћемо им омогућити да учине нешто добро и корисно за своје грађане, нешто за шта немају средстава у локалном буџету - увођење видеонадзора за улице око школа, кречење фасада, реновирање вртића и других објеката или шта год сами грађани номинују као проблем.

* Једна од активности је отварање јединствених управних места. То ће знатно скратити време које грађани проводе на шалтерима. Да ли можете да објасните како ће та места функционисати и у којим општинама ће прво заживети? 

- Та јединствена управна места су већ заживела у петнаестак места у Србији и веома смо задовољни резултатима и утисцима грађана. Расписали смо нови јавни позив, 40 милиона динара је опредељено за опремање нових јединствених управних места.

Суштина је да грађани на једном месту, у једној канцеларији, могу да реше своје проблеме, нема више шетања по спратовима, лутања са формуларима и потврдама.

Потврде, уверење, добијање финансијске подршке, послови матичне службе, бирачки списак, локална пореска администрација и све оно што је свакодневица и што нас мучи кад је било који папир у питању.

Све ће то сада моћи да се уради на јединственом управном месту.

* Један од задатака вашег министарства је и решавање ситуације у ДС. Струја око Бранислава Лечића каже да је доставила све доказе и да треба да преузму странку. Лутовчева струја каже да то није тачно. Шта можете о томе да нам кажете?

- Могу да вам кажем да ћемо поступати искључиво по слову закона и да нико неће бити изнад закона. Стручне службе МДУЛС са посебном пажњом прате овај предмет и све процедуре и рокови који се тичу поступања мог министарства у складу су са законским одредбама.

Можемо изјаве учесника у спору да посматрамо као једну врсту притиска и политичке шараде, али томе овде нема места.

Увођење платних разреда

* Увођење платних разреда одложено је за почетак 2022. Зашто су они важни, шта Србија тиме добија?

- Нисам срећна што смо морали да одложимо примену овог закона, али Kорона је утицала на многе реформске процесе које смо планирали и у буџетској каси тренутно нема довољно средстава да ово спроведемо у пуном обиму. Увођење платних разреда ставиће нас у ред европских држава које на тај начин гарантују праведну расподелу средстава, али и довољну мотивацију за све запослене у државној управи. До следеће године ћемо интензивирати све активности, које ће нам омогућити имплементацију сета закона који се тичу система плата.

 

 

 

Извор: Блиц