Вести

Орлић: Извештај Европске комисије потврдио одличне резултате власти

''Заједнички став парламентарне већине јесте да је Извештај Европске комисије за Србију повољан'', изјавио је данас народни посланик Српске напредне странке Владимир Орлић додајући да су у Извештају потврђени сви добри резултати о којима председник Србије и Влада говоре, а које, такозвана опозиција покушава да оспори.

Орлић је, новинарима након седнице скупштинског Одбора за европске интеграције, на којој су учествовали и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, казао да у овогодишњем Извештају Србија бележи константан напредак у убедљиво највећем броју поглавља.

"У само три од укупно 33 поглавља које је обрадила статистички Комисија ЕУ може се рећи да је стање Србије једнако прошлогодишњем. Ту нема назадовања, а што се осталих 30 тиче, Србија је забележила напредак“, казао је Орлић.

''Када се последњи Извештај упореди са претходним, у којем је у осам области констатовано исто стање као и претходне године, то је јасан показатељ да је овај Извештај значајно бољи и од претходног'', навео је Орлић и додао да је у Извештају констатовано да су реформе које се спроводе на плану уређења економских прилика и финансијске консолидације показале изванредне резултате.

''Све оно што покушавају да оспоре људи који виде Александра Вучића и СНС као своје политичке непријатеље, све оно што ти људи негирају, а ми износимо као своје ставове, потврдила је Извештајем ЕК'', истакао је Орлић. Како каже, у Извештају је потврђен раст БДП-а, смањење незапослености, повећање плата, стабилан курс динара, позитиван салдо у општој држави, тренд смањења јавног дуга...

Међу областима у којима је постигнут напредак налазе се и поглавља 23 и 24, каже Орлић и истиче да када неко каже да је данас у Србији констатовано назадовање и губитак установљених стандарда у областима слободе, права, безбедности, тај не говори истину. Каже да се оцене које нису велики проблем представљају на тај начин, јер се ЕК труди да у сваком свом Извештају направи одређену врсту баланса и равнотеже и да уколико у једном Извештају има толико позитивних оцена као што је случај сада са Србијом, морају да се истакну одређене ствари као негативне.

„Ми смо рекли да сматрамо да то није прави начин, јер је та равнотежа вештачка“, каже Орлић.

Истиче и да је ЕК у Извештају мотивисала Ђиласа, Обрадовића, Јеремића и позвала их да са својим људима који су у такозваном бојкоту и такозваном протесту, укључе у евроинтеграције и да на тој теми воде дијалог и сарађују са парламентарном већином.

„Ако је то био мотив, то смо поручили и Фабрицију, тај мотив је разумљив, потребно је реаговати на антиевропске ставове које су људи из тог савеза упућивали месецима уназад“, каже Орлић додајући да ако је циљ ЕК да их приволе да почну да гаје одређене симпатије за ЕУ, то је у потпуности успело, бар уколико се говори о лидерима савеза.

„ЕК је успела да од Обрадовића направи евроентузијасту, од човека који је био заклети непријатељ евроинтеграција, створили су човека који је и данас на конференцији за штампу говорио о ЕК у суперлативу, а о Извештају као највећем документу на свету“, каже Орлић. Додаје да је Обрадовић заслужио титулу првог трансформерса такозване опозиције и додаје да осим што је постао евроентузијаста, био је и на консултацијама у Амбасади САД тако да је некада највећи живи противник Америке, у међувремену постао драги гост и захвални саговорник, што доприноси његовој титули највећег трансформерса.

„СНС и Влада коју ми подржавамо и председник Александар Вучић, радићемо без икакве сумње на изградњи наше економије, да доводимо нове инвестиције и нове фабрике, да наставимо да запошљавамо људе и да све резултате које је констатовала ЕК у свом Извештају учинимо још снажнијим и убедљивијим, колико у првом наредном годишњем Извештају“, навео је Орлић.

 

 

 

 

извор: Танјуг