Вести

Орлић: СНС је за најбоље стандарде у изборном процесу

Функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић изјавио је да су се у данашњем разговору власти и опозиције на ФПН-у у Београду, посвећеном финансирању изборне кампање, чули већ познати ставови и истакао да владајућа странка нема проблем да се држи најбољих и најмодернијих стандарда када је реч о правилном поступању у изборном процесу.

"Наша делегација учествовала је на овом округлом столу и чули сте већ да је данас главна тема било питање финансирање политичких кампања. Замисао организатора је да и на наредним састанцима чујемо и сагледамо предлоге и сугестије ", рекао је Орлић.

Орлић је после састанка рекао да СНС нема проблем са ставовима ОДИХР-а, Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а, када је реч о функционерској кампањи, односно одвајању јавне функције од страначких.

Такође, додао је да немају ништа против ни да се додатно унапреди бирачки списак, иако је, по његовој оцени, тај списак сада, де факто, најпрецизнији него икада.

"Имамо намеру да позовемо делегацију ОЕБС-а да се увере какво је стање и, ако треба нешто да се поправи, то су ствари које за СНС никада нису биле спорне. Наш је интерес да имамо најбоље стандарде у изборном процесу", рекао је Орлић.

На питање о промени чланова РЕМ-а, РИК-а и Агенције за борбу против корупције, што су захтеви опозиције, Орлић је рекао да су то независни органи, да је закон јасан и да они не треба да зависе од политике, наводећи да је супротно европским стандардима, ако странке постављају чланове тих тела.

"Наш је став јасан, нема никаквог смисла, а и није по закону никако... да ми то сад мењамо, да странке непосредно тамо шефују, кадрирају, наручују или наређују нешто у Агенцији за борбу против корупције", рекао је Орлић.

Орлић је приметио и да су представници опозиције на скупу говорили 20 секунди, а пред новинарима 20 минута.

На питање зашто је власти и опозицији био потребан посредник и зашто се до сада нису састајали, Орлић је рекао да ово нису људи које он види први пут.

"Ово је била презентација предлога. Што се тиче ових великих политичара који планирају 30 или 40 посто, па на крају заврше са неупоредиво мање, они нису на местима с којих могу да преговарају", рекао је Орлић.

Орлић је прокоментарисао да су представници политичких странака данас слушали предлоге Црте, ЦеСИД-а и Транспарентности који су били подељени у две групе, једни су се тицали препорука које могу да се спроведу у реалном року и које не подразумевају промене закона, а друге су се односиле на оне ствари које подразумевају промене закона и о којима има смисла говорити после избора.

 

 

Извор: Танјуг