Вести

Петковић: Сутра први састанак Радне групе у Бриселу

У Бриселу се сутра одржава први састанак Радне групе делегација Београда и Приштине, а теме разговора су питања слободе кретања и регистарских таблица, најавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић.

Петковић је појаснио да то неће бити састанак главних преговарача на техничком нивоу, већ је реч о експертима, онако како је договорено споразумом који је потписан 30. септембра.

"А то је да се формира Радна група на чијем челу је Европска унија и где су присутне обе стране и Београд и Приштина", рекао је Петковић после обиласка Срећка Софронијевића који се налази на болничком лечењу у Ургентном центру у Београду, пошто је рањен прошле недеље на Косову и Метохији приликом упада јединица РОСУ косовске полиције на север покрајине.

Петковић је рекао да ће и једна и друга страна имати по четири члана у радној групи, управо за питања слободе кретања, регистарских таблица и друго.

"Крећемо са првим састанком на којем ће се размотрити све што је неопходно за функционисање Радне групе што је неопходно да би се дошло до предлога решења које би касније требало да буде усвојено на високом нивоу", рекао је Петковић.

 

Метак испаљен у Софронијевића био намењен српском народу

Метак испаљен у Срећка Софронијевића био је намењен српском народу, изјавио је Петковић.

"Зато с правом могу да кажем да је Срећко Софронијевић симбол страдања српског народа од свег терора који доживљава наш народ", рекао је Петковић.

Петковић је додао да Софронијевића не боле ране, већ терор који се, како је рекао, свакодневно од стране Приштине врши над Србима, и јужно, и северно од Ибра.

"Срећко Софронијевић је храбар човек, отац двоје деце, он је погођен испред своје куће у Рудару. А због чега? Само зато што носи српско име и презиме", истакао је Петковић.

Петковић је додао да је Софронијевићу пренео поздраве председника Александра Вучића који, како је навео, свакодневно брине како је Срећко, и како је његова породица.

Петковић је, такође, поручио и делу међународне заједнице који је, како је рекао, подржао Аљбина Куртија у његовој сулудој намери да осваја север Косова и Метохије, да се "добро загледа у ране Срећка Софронијевића".

"Овако нешто никада не треба да се понови. Ране Срећка Софронијевића говоре о томе колико је српски народ жртва на Косову и Метохији, али говоре и о томе како је одлучан наш народ на Косову и Метохији да победи живот", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг