Вести

Петковић: Учинићемо све да сачувамо мир и стабилност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић рекао је да је ноћ на северу Космета протекла мирно, али у атмосфери напетости. Приштина је хтела да изазове сукобе, да се обрачуна са српским народом, који само брани своје право на опстанак, рекао је Петковић. Поручује да Срби желе мир и стабилност, али да им је "дозлогрдило да трпе терор Аљбина Куртија".

Петковић је рекао да је Аљбин Курти једностраним одлукама кренуо да запали буре барута на северу Косова и Метохије и на целом Западном Балкану.

Истиче да је у базу Белведере, која је тик уз север КиМ,  Приштина довела стотине оклопних возила и до зуба наоружаних припадника РОСУ.

"Циљ је био да упадну на север КиМ и да се обрачунају са српским народом који брани слободу кретања и своје право на опстанак на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да на све начине покушавају да сачувају мир и стабилност, јер је то једини начин да се иде напред, отварају радна места, повећавају плате и пензије.

"Ако је председник Вучић преко 50 пута изговорио реч мир, како његово обраћање, или моје или било кога од нас из Београда може бити протумачено као провокација", упитао је Петковић.

Најавио је одлучну дипломатску борбу. "Последња 24 часа смо готово преврнули небо и земљу да бисмо дошли до свих саговорника који могу да изврше притисак, како бисмо сачували мир и стабилност", рекао је Петковић.

Истакао је да је тај рад уродио плодом и Квинта и САД извршили су притисак на Куртија, али и да треба наредни период да се искористи да се у Бриселу дође до компромисног решења. Ми смо то хтели и пре месец дана, увек инсистирамо на дијалогу, поручио је Петковић.

Додао је, међутим, да је и након поноћи Приштина наставила да издаје улазно-излазни документ.

"Разговарамо са Србима на КиМ, учинићемо све што је до нас да очувмо мир и стабилност, али дозлогрдило је нашем народу, нико више не може да трпи свакодневно терор Аљбина Куртија", рекао је Петковић.

 

 

Извор: РТС 1