Вести

Радаковић: Дајемо шансу младима

На иницијативу председника Александра Вучића, Српска напредна странка недавно је основала Фондацију „За српски народ и државу“, на чијем је челу дипломирана правница Бојана Радаковић. Према њеним речима, циљеви рада Фондације биће унапређење политичке културе у Србији, медијска обука и промоција путем традиционалних медија и друштвених мрежа политичара и друштвених делатника који се залажу за модерну и напредну Србију.

- Као следбеници једне политичке идеје, сад већ слободно могу рећи, историјске епохе коју је Александар Вучић зачео и коју наставља да унапређује, трудићемо се да радимо и на неговању српског културног наслеђа, на обнови и заштити породичних вредности и српске традиције, културе, писма, језика, пре свега, кроз едукацију младих и подстицање родне равноправности у политици и друштву - каже за „СНС Информатор“ Бојана Радаковић, и додајe:

- Рад са младима, такође, један је од циљева, посебно подстицање младих да се баве упоредним истраживањима у области политичке, правне и друштвене теорије и праксе у Србији и свету. Наравно, сарађиваћемо са сродним организацијама у земљи и иностранству, изучавати међународне политике и права, са посебним освртом на међународни утицај Србије и унапређење активности наше државе. Регистровани смо и за издавање књига, часописа и других публикација. Трудићемо се да свако, од научника до грађанина који је аполитичан, може да се информише кроз наше књиге и часописе.

* Који ће бити први задаци Фондације?

- За почетак, фокусираћемо се на издавање брошура, којима ћемо свакоме ко жели да учествује у креирању политичке сцене, од кандидата за одборника на локалним изборима до бирача, приближимо нормативну и практичну процедуру, те олакшамо изборну активност. Припремамо округле столове, углавном на теме које у Србији дижу велику прашину, а за које можда постоји правна празнина, па је због тога и велики јаз међу мишљењима грађана. Почињемо рад са групом младих људи са којима ћемо радити од структуре политичке странке до тема везаних за политичку културу, медијску обученост, положај Србије на међународном нивоу... Такође, састаћемо се са представницима сродних међународних организација, које дуго постоје и имају завидне резултате. Покушаћемо да учимо од њих, да прикупљамо контакте, да те људе доводимо у Србију, да је упознају и виде колико наша Србија данас напредује и колико има капацитета да буде још боља.

* Колико је важан рад са младима и њихова политичка едукација?

 - Млади су будућност сваке државе. Апсолутно подржавам идеју председника Вучића да младима да шансу, да улаже у њихову едукацију и напредак, да се труди да им обезбеди сигурно и добро плаћено радно место. Сви примећујемо да је опао тренд напуштања Србије након завршених студија и да академски грађани све више проналазе место у нашем друштву. За то је, пре свега, заслужан Александар Вучић, који даје прилику младима, труди се да нас стално подстиче и показује да се труд, рад и знање морају исплатити. Фондација ће се трудити да испрати темпо и циљеве СНС и да, кроз едукације, политичке и медијске обуке, олакша младима да уче како би допринели развоју модерне и напредне државе. Спровођењем образовних програма и организацијом предавања, трудићемо се да их укључимо у актуелна политичка дешавања и дамо им прилику да унесу своје идеје којима би подстакли напредак Србије. Такође, циљ Фондације је и обезбеђивање стипендија за студенте, постдипломце и докторанде, чиме желимо да покажемо да се њихов труд примећује и цени.

 * Колико је значајно да једна политичка организација има и фондацију?

 - За водећу, јаку странку, каква је СНС, изузетно је важно да има своју Фондацију са оваквим задацима. Фондација, уосталом као и свако од нас појединачно, треба да допринесе да се политика председника Вучића трајно утемељи као политика која ће водити, обнављати и успостављати Србију као модерну, демократску, европску државу задовољних грађана. Дакле, говоримо о представљању политике са једног другог, научног и теоријског, не само практичног становишта. Фондација ће настојати да идеолошки и научно утемељи политички правац који је данас најмасовније прихваћен, а за шта је заслужан Александар Вучић. Остварићемо сарадњу са сродним организацијама у свету и користићемо искуства најуспешнијих. Ту, пре свега, мислим на Фондацију „Конрад Аденауер“, која је немачка политичка организација, а присутна је у многим земљама. Рад ове фондације заснован је на сличним принципима на којима смо ми одредили циљеве и деловање, па се надам да ће нам сарадња помоћи да будемо озбиљни и јединствени, не само у нашој држави, већ и шире.

* Колико је визионарство председника Вучића допринело оснивању Фондације?

- Александар Вучић је иницирао оснивање Фондације. Он је апсолутни лидер у Србији, он пише историју и ствара будућност. Мени је он, слободно могу рећи, идол и желим да га пратим у стопу и да са њим и његовим тимом оставим траг у нашој држави. Он је, не само у Србији, већ и у региону, највећи визионар. Истовремено је и највећи чувар српске традиције и огњишта. Бори се да живимо боље, да учимо, да стварамо. Трудићу се да испратимо и подржимо његове идеје, иако сам сигурна да то неће бити лако. Поверење које председник ужива код грађана довољно говори о свему што је урадио за Србију. Потрудићемо се да испратимо оно за шта се залаже, да помогнемо у реализацији задатака, те да оно што научимо од њега пренесемо и представимо свету. Покушаћемо да његову визију сигурне Србије, истовремено модерне, али и утемељене на традиционалним вредностима, сачувамо и помогнемо да остане забележена, те да и деца наше деце за много година помињу политику Александра Вучића и пожеле да наставе стопама наше странке.

 

 

Извор: СНС Информатор